DF vil give de små flere penge og de store færre i museumsstøtte. Det vil fx betyde otte millioner mindre om året til ARoS i Aarhus
13.11.2018
Nyhed

DF vil omfordele millioner til museerne

De små skal have mere, og de store museer højst have 15 millioner i årligt statstilskud. Det bud kommer fra DF, en uge før partierne skal diskutere støtte til de statsanerkendte museer.

Af Pernille Siegumfeldt

Arken, ARoS og Louisiana bliver de store tabere, hvis DF får støtte til sin plan for, hvordan tilskuddene til de statsanerkendte museer fremover skal fordeles.

Det skriver Politiken, der har fået adgang til hovedlinjerne i partiets forslag.

Står det til DF, vil et museum fremover få højst 15 millioner om året i statstilskud.

I dag modtager Louisiana og Arken ifølge avisen hver 30 millioner om året, mens ARoS i Aarhus får 23 mio. i tilskud.

Forslaget kommer, netop som partierne skal til at tage hul på forhandlinger om en ny måde at støtte de statsanerkendte museer på.

Til Politiken forklarer DF´s kulturordfører Alex Arendtsen, at en omfordeling skal sikre en større solidaritet på området.
”Og det vil betyde, at nogle af de meget rige museer skal aflevere, så vi kan få et mere mangfoldigt museumsvæsen”, siger Alex Arendtsen.

Som et eksempel på, hvor skæv den nuværende ordning er, fremhæver DF´s kulturordfører, at Skagens Museum aktuelt får et tilskud på 1,7 mio. om året.

DF stækker engagementet
Kulturminister Mette Bock vil ikke forholde sig til forslaget forud for næste uges forhandlinger. Det vil S-ordfører på området, Mogens Jensen, heller ikke.

I en opfølgende historie, også i Politiken, afviser Bertel Haarder (V) at svække "de kulturelle giganter",

Ikke så overraskende møder museumsdirektørerne på de store museer  forslaget med skarp kritik:

”Vi får mange til at gå på museum, som ellers ikke gør det. Hele det engagement forsøger DF nu at stække”, siger Arkens direktør, Christian Gether, til avisen.

Og ARoS´ direktør, Erlend Høyerstein påpeger, at det mistede tilskud vil kunne mærkes i hele Aarhus.

En opgørelse fra sidste år viste, ifølge direktøren, at museet trak en ekstra omsætning til byen på 252 millioner kroner.

Partierne mødes for første gang til forhandlinger om museumsstøtten på tirsdag.