Årets Nobelpris i litteratur er aflyst. ”Det Svenske Akademi skal genopbygge sin troværdighed”, udtaler Nobelstiftelsen.
04.05.2018
Nyhed

Årets Nobelpris i litteratur er aflyst

Nobelprisen i litteratur er blevet aflyst i år efter talrige anklager om seksuelle overgreb. ”Det Svenske Akademi skal genopbygge dets troværdighed, og aflysningen vil være med til at beskytte Nobelprisens fremtidige renommé", siger formand for Nobelstiftelsen.

Af Farhiya Khalid
Årets Nobelpris i litteratur, som stifteren Alfred Nobel mente skulle gå til ”en person der inden for litteratur har produceret det mest bemærkelsesværdige værk i en idealistisk retning”, er blevet aflyst. Det er ikke sket siden 1943.

I stedet bliver den prestigefyldte pris skudt til 2019, hvor den vil blive uddelt sammen med næste års pris. Det oplyser Det Svenske Akademi, som agerer jury for Nobelprisen i litteratur.

Aflysningen er blandt andet sket på baggrund af en række anklager om seksuelle overgreb fra 18 kvinder rettet mod en mand, der er gift med et af akademiets nu tidligere medlemmer. 

Skandalen førte også til en medlemsflugt fra Det Svenske Akademi, der har mistet otte ud af 18 medlemmer.

Det Svenske Akademi skriver, at beslutningen er taget "i lyset af det for tiden formindskede akademi og befolkningens nuværende mangel på tillid til akademiet”, skriver DR Nyheder.

”Vi finder det nødvendigt at bruge tid på at genoprette den offentlige tiltro til akademiet, før vi udpeger den næste modtager”, udtaler akademiets sekretær, Anders Olsson.

Formanden for Nobelstiftelsen, Carl-Henrik Heldin, udtaler imidlertid til The Guardian, at krisen i Det Svenske Akademi uforvarende har påvirket Nobelprisen – men at beslutningen om at aflyse årets pris vil være med til at beskytte Nobelprisens fremtidige renommé.

”Nobelstiftelsen forventer nu, at Det Svenske Akademi vil sætte kræfterne ind på at genopbygge dets troværdighed”, siger Carl-Henrik Heldin til den britiske avis.

Aflysningen af årets Nobelpris i litteratur vil dog ikke påvirke priserne i de andre kategorier, forsikrer formanden.