28.08.2018
Nyhed

Pension: Kvinder haler ind på mænd

Fra 2015 til 2016 voksede kvinders pensionsformue mere end mænds, viser tal fra Danmarks Statistik. Men kvinder er fortsat langt efter mænd og især deltidsansatte skal tænke sig om, advarer pensionsselskab.

Af Thomas Bøttcher

Mænds pensionsformuer er fortsat større end kvinders, men måske er udviklingen ved at vende, viser en undersøgelse fra Danmarks Statistik.

For fra 2015 til 2016 betalte en gennemsnitlig dansk kvinde nøjagtig 22.482 kr. ind på pensionskontoen, og det er 2.094 kr. mere end den gennemsnitlige mand.

Dermed er kvinders pensionsformue fra 2015 til 2016 vokset med 4,6 pct. Mænds pensionsformue er i samme periode vokset med 3 pct.

Aktuar og områdechef i MP Pension, Astrid Carlsen, har ikke en forklaring på, hvorfor kvinder afsatte flere penge til deres pensionisttilværelse end mænd fra 2015 til 2016. Men hun peger på at, at MP Pension gør sit for at øge fokus på kvinder og pension.

”Vi har blandt andet to medlemsmøder i efteråret, og det vælter ind med tilmeldinger fra kvinder”, siger hun.

Og kvinder kan fortsat roligt øge pensionsindbetalingerne. For der er nemlig fortsat et pænt stykke vej op til mændenes samlede pensionsformuer. Den var i 2016 i gennemsnit lig 678.768 og det er næsten 170.000 kr. mere end de 509.251, som kvinder i gennemsnit har sparet op, viser Danmarks Statistiks tal.

Og mens forskelle i mænd og kvindes barsel har mindre betydning for det samlede regnskab, peger Astrid Carlsen på særligt én faktor, der over tid betyder, at kvinderne falder bagud: Deltidsansættelser.

”Dobbelt så mange kvinder som mænd er på deltid. Blandt vores medlemmer er det 18 pct. kvinder og 9 pct. mænd”.

Råd:Tænk på dig selv og bidrag mindre til fælles økonomi
Mens hustandenes økonomi typisk er fælles, glemmer deltidsansatte kvinder ofte, at den ikke er fælles, når det gælder pensionsindbetalinger. 

”De fleste deler pengene her og nu, men ikke når det gælder pension. Og der skal både mænd og kvinder sørge for at skabe større lighed. Kvinderne skal simpelthen skrue op for pensionsbidraget, så det ligner mandens”. 

For selvom man har planlagt at være sammen hele livet, er det en kendsgerning, at skilsmisseprocenten aktuelt er på 46,7 pct.

”Med mindre man har en ægteskabspagt vil det typisk være sådan, at man beholder hver sin pensionsopsparing, hvis man bliver skilt”, siger Astrid Carlsen.

Det gennemsnitlige såkaldte ”depot” blandt kvinder i MP pension ligger 13,7 pct. under mænds. Det svarer til over 300.000 kr..

”Så alle kvinder bør tage et ekstra kig på deres ordning og justere den løbende”, siger hun.