12.09.2017
Nyhed

Penkowa strippet for doktorgrad

Københavns Universitet fratager den tidligere forsker og læge Milena Penkowa titlen som doktor. ”Helt usædvanligt og ekstraordinært”, siger universitetets vicedirektør.

Af Farhiya Khalid

Den tidligere omstridte forsker og læge Milena Penkowa får nu frataget sin doktorgrad af Københavns Universitet, som hun fik tildelt af universitet i 2006.

Københavns Universitetet skriver tirsdag i en pressemeddelelse, at universitet aldrig havde behandlet doktordisputatsen, hvis Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet dengang havde vidst, at Penkowa havde forfalsket dokumenter i sin første disputats fra 2003 - en disputats hun senere trak tilbage.

Det er et enstemmigt Akademisk Råd, der har taget beslutningen om at fratage Penkowa doktortitlen, oplyser Københavns Universitet.

”Ekstraordinært”
Jasper Steen Winkel, vicedirektør på universitetet, siger til Politiken, at det er ”helt usædvanligt og ekstraordinært”, at en forsker mister sin doktorgrad.

”Vi vurderer, at der er manipuleret forskningsdata tilbage i 2003. Hvis fakultetet havde været klar over det på det tidspunkt, havde Penkowa aldrig fået lov til at indlevere en doktorafhandling. Det er det, vi tager konsekvensen af nu”, siger Jasper Steen Winkel til Politiken og tilføjer, at han ikke erindrer, at det nogensinde er sket før, at man har frataget en doktorgrad. 

LÆS OGSÅ: Forskertik på gyngende grund

Vicedirektøren udtaler, at Milena Penkowa ikke kan appellere afgørelsen fra Akademisk Råd, men at hun kan anlægge et civilt søgsmål mod Københavns Universitet. Ifølge Penkowas facebookprofil ligner det, at hun har i sinde at gøre netop det. 

”Min advokat har nøje redegjort for juraen og påpeget, at universitetet bryder reglerne ved at gennemføre denne fratagelse, - et forhold som bekræftes af en redegørelse fra Kammeradvokaten, der er universitetets advokat”, skriver Milena Penkowa på Facebook.

”Men universitetet vælger alligevel at gennemføre sin hadefulde aktion - koste hvad det vil. Det betyder, at vi kommer til at slås i retten igen - for jeg vil ikke finde mig i magtarrogance og magtmisbrug, -og det er dét, det er”, fortsætter hun.

LÆS OGSÅ: Ny lov på vej: Det skal være slut med forskningsfusk