”Selv om jeg primært er forsker, glæder jeg mig også til at stå på en platform, hvor det måske bliver lidt lettere at forpligte politikerne til at medvirke til løsninger på et problem, som har potentiale til at blive lige så sprængfarligt som kampen om politiske og økonomiske rettigheder”, siger Helle Porsdam.
06.09.2017
Nyhed

KU-professor får fornem hæder fra UNESCO

Helle Porsdam er den første i KU´s historie, der er udnævnt til forsker i UNESCO´s chair-program. Hun vil bruge talerstolen til at sætte skub i den globale diskussion om kulturelle rettigheder.

Af Pernille Siegumfeldt
Hvem ejer kulturarven? Hvordan skal danske museer omgås kulturelle artefakter fra Grønland og Vestindien, og hvordan sikrer man sig, at man ikke træder nogen over tæerne, fx gennem digitalisering? Hvordan skal de retlige rammer for et globaliseret kulturliv i det hele taget se ud?

Kulturelle rettigheder bliver ofte kaldt ”the poor cousin”, når verden diskuterer menneskerettigheder, mener professor Helle Porsdam. Ifølge hende bliver sammenstødene hyppigere og voldsommere, i takt med at kulturel identitet og kulturmøder får stadig større betydning i verden på grund af mobilitet og migration.

”De konflikter, som somme tider følger med, ender ofte i diskussioner om, hvem der ejer kulturarven. Her mangler vi at få de retlige rammer på plads. For nogle mennesker er det et liv og død-spørgsmål, og det kan være kimen til store internationale konflikter”, forklarer Helle Porsdam.

Et globalt sprog for kulturelle rettigheder
Fra september har hun en helt særlig platform til at sætte gang i den globale diskussion om emnet for sin forskning i kulturelle rettigheder på KUs juridiske fakultet.

Som den kun tredje dansker nogensinde er Helle Porsdam netop udnævnt til ”UNESCO Chair”. Det er en titel, der - udover at være en international blåstempling af hendes forskning - giver Helle Porsdam adgang til et globalt forskningsnetværk og et enestående arkivmateriale. Udnævnelsen åbner også nye døre, vurderer hun.

”De fleste er enige om, at der er problemer omkring menneskerettighederne, men det er det eneste globale, etiske sprog, vi har, når hele verden skal løse konflikter. Med en FN-organisation i ryggen får jeg en unik chance for at være med til at forme et globalt sprog, når det gælder de kulturelle rettigheder”, siger Helle Porsdam.

Tværfaglig professor
Allerede til foråret planlægger KU-professoren en større konference i UNESCO-regi.

”Selv om jeg primært er forsker, glæder jeg mig også til at stå på en platform, hvor det måske bliver lidt lettere at forpligte politikerne til at medvirke til løsninger på et problem, som har potentiale til at blive lige så sprængfarligt som kampen om politiske og økonomiske rettigheder”, forklarer Helle Porsdam.

Til daglig deler hun sin tid mellem det juridiske og humanistiske fakultet på Københavns Universitet. Hun er uddannet cand.mag. i engelsk og idræt fra KU, har en ph.d. i amerikanske studier fra Yale University og er dr.phil. fra Syddansk universitet i 1999.

Udnævnelsen til UNESCO Chair finder officielt sted den 14. september på Københavns Universitet.