15.11.2017
Nyhed

VIDEO: ”Meget større anerkendelse får man ikke"

Tillidsrepræsentant i Enhedslisten og cand.mag. i Teatervidenskab Nina Marie Ericsson arbejder for at skabe ordnede forhold for de ansatte og kalder sig selv ”strukturella”. Tirsdag modtager hun Dansk Magisterforenings Tillidspris og 25.000 kr. for sin særlige arbejdsindsats.

Af Martin Ejlertsen

For sjette år i træk uddeler Dansk Magisterforening en Tillidspris til en magister, som fortjener særlig anerkendelse for sit arbejde som tillidsrepræsentant eller klubformand på sin arbejdsplads.

I år går prisen til cand.mag. i Teatervidenskab Nina Marie Ericsson, som er tillidsrepræsentant i Enhedslistens Landsorganisation. Hun betegner sig selv som en "strukturella", for hun har som tillidsrepræsentant arbejdet for at skabe struktur og ordnede arbejdsforhold på en arbejdsplads, der indtil for ganske nylig var drevet af ren idealisme. "Vi var vokset meget pludseligt. Det hele var lidt kaotisk, og der trængte til noget struktur. Så blev jeg opfordret til at stille op som tillidsrepræsentant, for jeg er jo strukturella", griner Nina Marie Ericsson.

• Tillidsrepræsentant (TR) i Enhedslistens landsorganisation Nina Marie Ericsson modtager DM’s tillidspris 2017
• Tillidsprisen er på 25.000 kr. og gives til en tillidsrepræsentant eller klubformand på en arbejdsplads, som fortjener særlig anerkendelse
• I 2014 fik Enhedslisten sin første overenskomst med Nina Marie Ericsson ved roret som TR
• Rengøringsmedarbejderen og lederen i Enhedslisten tjener det samme. Alle får samme løn hos Ø
• Enhedslisten har rotationsprincip både blandt politikere og ansatte. 10 års ansættelse er maks

Nina Marie Ericsson har været ansat i Enhedslisten siden 2009. Dengang var der bare tre ansatte på partiets landskontor. Men efter et forrygende folketingsvalg i 2011, hvor partiet opnåede historisk høje 12 mandater, har også organisationen bagved haft vokseværk, og der er i dag over 25 ansatte i Enhedslistens landsorganisation rundt omkring i landet. Næsten en tidobling på seks år. 

Indstillinger: Saglig og lydhør kollega
I indstillingerne til Tillidsprisen fra kollegerne lyder det blandt andet, at Nina er en determineret og vedholdende TR for kollegerne. At man altid kan regne med hendes opbakning og støtte. Arbejdsglæden, trygheden og tilliden til arbejdspladsen forstærkes af Ninas indsats, skriver en anden. Hun er altid saglig, lydhør og tilgængelig, skriver en tredje. Og som en fjerde skriver:

"Lidt overraskende har vores arbejdsplads først for få år siden fået en overenskomst. Det har været et langt sejt træk, hvor Nina kontinuerligt har siddet ved bordenden og forhandlet på hele kollegagruppens vegne. Hun har været vedholdende til at få enderne til at mødes".

Første overenskomst i 2014
I 2014 lykkes det med Nina Marie Ericsson ved roret at få lavet én fælles overenskomst, som samler medlemmer for syv forskellige fagforeninger heriblandt DM. Der er ens vilkår for alle ansatte, for det er en helt central del af Enhedslisten.

"Overenskomsten er lavet inden for rammerne af partiets vedtægter, og her står, at der skal være lige løn til alle på et niveau med gennemsnitlig faglært metalarbejder. Og det var ikke helt nemt at få en sådan overenskomst godkendt af alle fagforbundene. Der kan ikke kan forhandles løn, og der ikke er kvalifikationstillæg. Men alle ansatte er enige i den retning, og det har forbundene så også accepteret", siger Nina Mare Ericsson.

At rengøringsmedarbejderen og lederen hos Enhedslisten tjener helt det samme, gør OK-forhandlingerne mellem ledelsen og ansatte noget speciel. Der kan fx ikke forhandles om løn – alle tjener jo det samme. Desuden er de ansatte ligesom også politikerne underlagt partiets rotationsprincip. Man kan altså højest være ansat i Enhedslisten i 10 år.

"Der er udløbsdato på ansættelsen. Det har vi brugt som løftestang til at sikre god efteruddannelse. I OK har vi sikret fokus på arbejdspladsens ansvar for at opkvalificere sine ansatte, så man som arbejdstager er attraktiv og kommer godt videre efter endt ansættelse i partiet", siger Nina Marie Ericsson.

Hendes ansættelse udløber om to år. Hun er derfor allerede begyndt at orientere sig om efter et nyt arbejde. Kollegerne hjælper gerne. For alle ved, at ansættelse i Enhedslisten har en bestemt udløbsdato.