23.11.2017
Nyhed

Så meget skal din kommune spare på indsatsen for syge og arbejdsløse

Kommunerne skal spare mellem 122 millioner kroner og praktisk talt ingenting på beskæftigelsesindsatsen som følge af den ny erhvervspakke, der er vedtaget af regeringen, DF og Radikale Venstre. Se på kortet, hvad din kommune kan forvente at miste.

Af Troels Kølln

Tidligere på måneden vedtog regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre en politisk aftale om en erhvervs- og iværksætterpakke til 14,7 mia. kr. En del af finansiering skal komme fra besparelser på kommunernes beskæftigelsesindsats.

Besparelserne skal ske ved, at kommunerne fremover får mere frihed til at bestemme indsatsen, men til gengæld bliver de fuldt ansvarlige for finansieringen, hvor de før fik tilskud fra staten til de forskellige aktiviteter. Idéen er, at den valgfrihed vil gøre indsatsen mere effektiv og dermed spare i alt 870 mio. kr.

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der er fagbevægelsens tænketank, har nu udregnet, hvad det kan betyde for hver enkelt kommune. 

På kortet nedenfor kan du se, hvad de enkelte kommuner står til at miste i budgettet. Det er beløb, der rækker fra 122 mio. kroner og helt ned til næsten ingenting i de helt små ø-kommuner.


Albertslunds borgmester, Steen Christiansen (S), der har kritiseret besparelserne, står til at miste 4,1 millioner kroner i budgettet.

”Erhvervspakke truer velfærden på Vestegnen: Kommunerne skal fremover finansiere beskæftigelsesindsatsen selv - trækker tæppet væk under arbejdsløse og lokal velfærd ... Vi taler om borgere på Kbh vestegn som er milevidt - som i milevidt - fra arbejdsmarkedet pga alskens dårligdomme", har han skrevet om reformen på Twitter.

LÆS OGSÅ: Færre ledige hjælpes i job fremover

Besparelserne forventes at komme gennem effektiviseringer af beskæftigelsesindsatsen for borgere på:

  • Dagpenge
  • Kontanthjælp
  • Uddannelseshjælp
  • Sygedagpenge
  • Integrationsydelse
  • Ledighedsydelse
  • Revalidering