MP Pension er én ud af 16 danske pensionskasser, som har investeret penge i lande, der bruges som skattely.
10.11.2017
Nyhed

MP Pension investerer i firma, der ligger i skattely

MP Pension er én ud af 16 danske pensionskasser, som investerer penge i firma, der ligger i skattely. Direktøren for pensionskassen understreger, at det ikke er ulovligt, men han afviser ikke, at praksis kan ændre sig.

Af Farhiya Khalid

Øer som Bermuda og Caymanøerne er kendt som tropiske feriedestinationer, men også som skattely for virksomheder, der vil undgå at betale skat. Senest har de lækkede ParadisePapers afsløret, hvordan selskaber som Nike, Facebook og Apple benytter sådanne destinationer for at undgå skat.

Men også hovedparten af danske pensionskasser har investeringer liggende i lande, der bruges til skattely – uden at kunderne har mulighed for at fravælge det. 

En af disse pensionskasser er MP Pension, der har investeret 9 millioner kroner i det amerikanske forsikringsselskab XL Group, skriver Politiken. Selskabet ligger på Bermuda, hvor skatteprocenten er nul.

Magisterbladet har talt med direktøren for MP Pension, Jens Munch Holst, der ikke mener, investeringen er i strid med pensionskassens retningslinjer for ansvarlige investeringer.

”Der står ikke noget selvstændigt om skat i vores retningslinjer for ansvarlige investeringer, og der er ikke noget ulovligt i det, vi gør. Vi investerer heller ikke i virksomheder, der gør noget ulovligt, så ville de være ude”, siger Jens Munch Holst.

”Udgangspunktet for vores virksomhed er at få det bedste afkast for vores medlemmer. Men det er også afgørende for os, at vores investeringer foregår på et ansvarligt grundlag”, tilføjer han.

LÆS OGSÅ: MP Pension investerer stadig i tobaksindustrien

Lisbeth Bech Poulsen, der er erhvervsordfører for SF mener dog, at pensionskasserne er med til at opretholde et system, der undergraver statskassen for Danmark og andre lande.

”Når de siger, at de gør det, fordi det er lovligt, skubber de ansvaret fra sig”, siger hun til Politiken. 

Jens Munch Holst mener dog ikke, at pensionskassen skubber ansvaret fra sig.

”Der er situationer hvor nettet i vores retningslinjer er for stormasket og nogle gange er de for tyndmasket. Der er sket meget over de seneste ti år, og vi skal kigge på vores retningslinjer, og om der er steder, hvor vi ikke har fulgt med”, siger Jens Munch Holst. 

Kunne man tænke sig, at I ændrede jeres retningslinjer ift. skat?

"Det vil jeg ikke afvise. Det er klart, at når der kommer en samfundsdialog omkring det her, så ser vi på, om vores retningslinjer er fulgt med tiden. Men det er i sidste ende bestyrelsen, der skal godkende det, så det er en proces".

Der er fra den 22. november til 13. december valg til bestyrelsen i MP Pension – et valg, der også handler om ansvarlige investeringer. For eksempel har investeringer i fossile brændstoffer været et hedt emne de senere år, ligesom pensionskassen skal drøfte investeringer i tobaksindustrien.

Rettelse: Magisterbladet skrev oprindeligt, at MP Pension investerer i skattely. Det er nu rettet i teksten, så det fremgår, at MP Pension snarere investerer i et firma, der ligger i skattely.