30.01.2017
Nyhed

Derfor ville regeringen ikke tale SU: Besparelser sparket til hjørne

Søren Pind (V), som er uddannelses- og forskningsminister, ville ikke gå nærmere ind i diskussionen af, om beregningerne bag regeringens SU-udspil holder. Lørdag sparkede statsministeren besparelserne til hjørne indtil efter næste valg.

Af Tobias Dinnesen
Regeringens SU-udspil har hverken kunnet finde den fornødne bundklang hos vælgerne eller i forligskredsen bag det nuværende SU-forlig.

Derfor regner regeringen ikke med, at der skal diskuteres SU i det nuværende kalenderår. Det sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen i forbindelse med et regeringsseminar på Fyn i weekenden.

"Det hænger sammen med flere ting. Blandet andet med det forhold, at med de meldinger, der har været i debatten, så er det næppe den store brede SU-kreds, som vi kender den i dag, som sætter sig sammen om at ændre SU'en", sagde han ifølge et Ritzau-telegram på TV2's hjemmeside på pressemødet.

"Det vil være sådan, at ændringer i SU'en først vil kunne træde i kraft ved næste valg. Og det skal som bekendt først være i 2019. Så der er ikke noget akut behov for at afklare det", uddybede han.

Der er ikke nok studiejob til de studerende
De kuldsejlede planer om at skære i SU'en på den korte bane kommer i kølvandet på, at Magisterbladet har kunnet afsløre, at beregningerne bag regeringens nuværende SU-udspil ikke holder.

Regeringen kalkulerer i det med, at de studerende skal arbejde mere og bidrage med 1,6 milliarder kroner til statskassen, men i forvejen har mere end 50.000 studerende problemer med overhovedet at finde et studiearbejde. Og det fik i Magisterbladet både en økonom, Dansk Magisterforening (DM's) formand, Camilla Gregersen, samt SF's Jacob Mark til at sætte spørgsmålstegn ved, om SU-udspillet vil give det nødvendige overskud.

Men uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) ville ikke gå nærmere ind i diskussionen i første omgang:

"Med den nye regering lægger vi netop op til at komme med et nyt udspil omkring en SU-reform. Udspillet vil ganske givet tage afsæt i Et stærkere Danmark – Et mere robust SU-system. Men hvilke ændringer, der vil komme, er endnu ikke på plads, hvorfor det er for tidligt for mig at gå ind i en debat om indholdet", forklarede ministeren i et skriftligt svar.

Og kort tid efter valgte regeringen så at parkere diskussionerne om SU'ens fremtid. I første omgang i hele 2017, men eventuelle ændringer vil heller ikke kunne træde i kraft før efter næste valg.

DM: Det er glædeligt, at forligskredsen har afvist SU-forringelser
Camilla Gregersen, DM's formand, glæder sig over, at regeringen har droppet planerne om at skære i SU'en i 2017. Hun kalder SU'en afgørende for, at fx børn af ufaglærte kan fuldføre en uddannelse.

"Vi har i Danmark stolte traditioner for at arbejde for lige adgang til uddannelse. Kortsigtede besparelser på SU og uddannelse må ikke blive en barriere for, at alle med lyst og evner kan gennemføre en uddannelse. Derfor glæder jeg mig over, at forligskredsen har afvist SU-forringelser", forklarer DM-formanden.

"Jeg håber, at regeringen endegyldigt sender besparelserne i glemmebogen, og at vi nu får en ambitiøs uddannelsespolitik frem for den nedskæringslinje, vi har været vidner til de seneste år inden for alt, der har med uddannelse at gøre", fortsætter hun.