Camilla Gregersen understregede i sin tale ved March for Science, at der er brug for investeringer, ikke nedskæringer, på uddannelse og forskning.
25.04.2017
Nyhed

DM-formand: March for Science handler om respekt for viden

Dansk Magisterforening spillede en central rolle i planlægningen af den danske udgave af March for Science, som lørdag blev afholdt i Aarhus og København. DM lagde lokaler til og deltog aktivt i planlægningen af demonstrationen.

Af Tobias Dinnesen
”Jeg ser videnskabsministerens og en række politiske ordføreres deltagelse i March for Science som et tydeligt vendepunkt i forhold til den tendens til at nedgøre og bashe viden, som har præget den offentlige samtale”.

Det er en tydeligt stolt Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, der mandag på sit kontor gør status over March for Science, der lørdag blev afholdt i hele verden med lokale demonstrationer i Aarhus og København. I København med mere end 5.000 deltagere, lød politiets forsigtige estimater, mens der i Aarhus er forlydender om op mod 1.000 deltagere.

For det var stort for Camilla Gregersen at se forskere, privatansatte medlemmer og forskningsordførere stå sammen om at anerkende, at der er brug for viden, både for at kvalificere den offentlige debat, men også for at udnytte vores fælles potentiale.

”Det rammer lige ned i DM’s kerne, synes jeg. Respekten for viden. Respekten for, at der er brug for viden. Og respekten for, at viden skal bringes i spil alle steder i samfundet. Vores medlemmer trives jo også bedst, hvis deres viden bidrager til samfundet på den ene eller anden måde”, forklarer DM-formanden.


Mere end 5000 deltog i demonstrationen i København. Foto: Anders Kristensen.

Der skal værnes om den offentlige samtale
Camilla Gregersen stod selv på scenen og talte ved demonstrationen i København, som endte på Slotspladsen foran Christiansborg.

Og det er ikke tilfældigt, at DM-formanden sammen med resten af DM er gået meget passioneret ind i understøttelsen af den danske version af March for Science. Det betød blandt andet, at DM lagde lokaler til, så arrangørerne af marchen kunne planlægge de to demonstrationer.

Der er nemlig brug for viden, hvis vi som samfund skal træffe kloge beslutninger, mener hun.

”Den offentlige samtale bliver fattigere, hvis vi ikke baserer vores diskussioner på fakta. Et godt eksempel er diskussionen omkring SU, der har kørt det seneste år. Der nedsatte vi i DM netop et panel af forskere, som skulle kigge på de eventuelle konsekvenser af en SU-nedskæring. Politikerne har ret til at have en holdning, det er bare vigtigt, at deres beslutninger sker på et oplyst grundlag”, forklarer DM-formanden.

”Mine forventninger til dagen er blevet mere end indfriet. Det er sjældent, at jeg har oplevet politikere, her i blandt den ansvarlige minister og en række ordførere på området, dukke op til en demonstration, hvor de ikke er blevet bedt om at komme og tale. Jeg synes, at budskabet om, at vi skal respektere viden, blev cementeret ved deres tilstedeværelse på dagen”, uddyber hun.

DM vil holde fast i dagsordenen og udnytte nye alliancer
Men hvad så nu? Hvordan vil DM omsætte den politiske støtte og brede opbakning til budskabet om at respektere viden til noget konkret?

Når man spørger Camilla Gregersen, lyder svaret, at det nu handler om at holde fast i det tætte samarbejde med eksempelvis Dansk Industri (DI), som ifølge DM-formanden holdt en flot ”brandtale” ved lørdagens demonstration.

For i virkeligheden er der på tværs af både lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationer sammenfaldende interesser på en række punkter, når det kommer til at bringe viden i spil bredt i samfundet, mener Camilla Gregersen.

Et af de steder er de massive besparelser, som de videregående uddannelser i disse år udsættes for, og som både DM og DI satte fokus på ved lørdagens March for Science.

”Det er paradoksalt, at man i øjeblikket saver den gren over, som Danmark fremtid i virkeligheden skal spire fra. Så vejen frem er, at vi skal udbygge de alliancer, vi har skabt i forbindelse med det her, så vi kan blive ved med at sætte fokus på, at der er brug for investeringer i forskning og uddannelse”, påpeger DM-formanden.


Der var tæt pakket med mennesker til March for Science. Foto: Anders Kristensen.