23.09.2016
Nyhed

S-formand lover at gøre op med New Public Management

Det skal være slut med stram kontrol i det offentlige. Tilliden til de offentligt ansatte skal tilbage, så de kan udføre deres arbejde frem for at registrere og dokumentere, siger Mette Frederiksen, Socialdemokraternes formand, i et stort interview med Information.

Af Tobias Dinnesen
Hvis Socialdemokraterne får magt, som partiet har agt ved næste folketingsvalg, skal det være slut med New Public Management i den offentlige sektor.

Dermed gør partiet op med det omdiskuterede styringsredskab, som har betydet, at de offentligt ansatte har skullet registrere og dokumentere deres arbejde ned i detaljen.

Det siger Mette Frederiksen, formand for Socialdemokraterne, i et stort interview med Information forud for partiets kongres. Her forklarer hun, at opgøret skal være med til at sikre "mere rum til faglighed".

"Vi foreslår en form for velfærdskontrakt, hvor de offentligt ansatte på den ene side lover at yde deres ypperste, og vi til gengæld lader være med at kontrollere det, som ikke skal kontrolleres. Et eksempel kan være, at man får lov til at have budgetter, som strækker sig over flere år, så det ikke bliver den her stop-and-go-regulering", siger Socialdemokraternes formand til avisen.

"Vi skal selvfølgelig vide, hvad vi gør"
I artiklen kalder Bo Sandemann Rasmussen, som er professor i økonomi på Aarhus Universitet, det et opgør med de sidste 15-20 års konsensus om, hvordan den offentlige sektor skal organiseres.

Han forklarer, at man kan frigøre ressourcer ved at fjerne kravene om, at de offentligt ansatte skal dokumentere snart sagt alt, men "man mister noget information højere oppe i systemet" om, hvordan det helt præcist går på et givent tidspunkt - og dermed gør man det sværere at styre præcist, forklarer økonomiprofessoren.

Netop det skisma er Mette Frederiksen dog opmærksom på, forklarer hun.

"Vi skal selvfølgelig vide, hvad vi gør. Så vi skal være skarpere på, hvad vi har behov for at få dokumenteret – og hvad vi ikke behøver at dokumentere. Jeg foregiver ikke at have alle svarene", siger S-formanden til Information.