09.11.2016
Nyhed

Historiker: Trump-sejr viser ønske om hvid kernekultur

Valget af Donald Trump som USA’s næste præsident er udtryk for et oprør med eliten blandt hvide amerikanere uden uddannelse, der er skeptiske over for øget indvandring til landet, lyder det fra historiker og USA-ekspert.

Af Louise Egholm Burcharth
USA er oprindeligt bygget på indvandring.

Men nattens sejr til Donald Trump som USA’s næste præsident viser, at et flertal af amerikanerne er skeptiske over udviklingen hen mod et mere multikulturelt samfund.

Sådan lyder det fra Mads Fuglede, der er cand.mag i historie og filosofi og kommentator i amerikanske forhold. Han ser det på mange måder som det hvide folks oprør med Barack Obama og den veluddannede elites åbne indstilling over for indvandring til landet, da 58 procent af de hvide amerikanere ifølge the New York Times har sat krydset ved forretningsmanden.

”Det er en reaktion mod den kreative og akademiske klasse. Et udtryk for, at folk er trætte af deres dagsorden, der går imod en hvid kernekultur i USA”, siger han til magisterbladet.dk.

Donald Trump har da også godt fat i de hvide amerikanere uden uddannelse, hvor hele 67 procent af de hvide uden en videregående uddannelse har stemt på ham. Og ifølge Mads Fuglede er det udtryk for en stor gruppe af vælgere, ”for hvem globaliseringen ikke har været god”.

Opposition til politisk korrekthed

DR’s USA-korrespondent Stephanie Surrugue påpeger også, at Donald Trump har formået at vende sin manglende politiske erfaring til en styrke blandt vælgerne.

”Donald Trump anser sig selv som folkets mands – uagtet, hvor velhavende han måtte være. I opposition til eliten, til den politiske korrekthed, til alle de, der troede, at de vidste bedre, bare fordi de var uddannet bedre”, skriver hun i en analyse af Donald Trumps sejr.

Stephanie Surrugue ser desuden valgresultatet som udtryk for, at Donald Trump har formået at sætte ord på, hvad mange amerikanere tænker, men ikke har turdet sige højt, når det kommer til områder som indvandring, race og national sikkerhed.