30.08.2016
Nyhed

Overblik: Her er, hvad vi ved om 2025-planen

Mandag aften lancerede statsminister Lars Løkke Rasmussen alle de ting, som regeringen vil arbejde for at nå hen til i sin 2025-plan. I første omgang uden at konkretisere det mere end, at der bl.a. kommer en skattereform, en pensionsreform, en udlændingepakke og en erhvervspakke.

Af Tobias Dinnesen
Regeringen vil frem mod 2025 bruge 65 mia. kr. og sende en kvart million mere i arbejde, men det er stadig usikkert, hvordan regeringen helt præcis vil finansiere sine planer.

Forud for præsentation står det dog klart, at planen vil indebære en skattereform, en pensionsreform, en udlændingepakke og en såkaldt erhvervspakke.

Tidligere har det været på tale at lade SU’en finansiere en del af regeringens forslag, men indtil videre er der ikke kommet noget konkret frem om, hvordan – og i hvilken udstrækning – SU’en kommer til at finansiere regeringens planer.

Her er, hvad vi tirsdag morgen ved om regeringens 2025-plan, som præsenteres kl. 10.00:

  • Regeringen vil finde 65 mia. kr. og samtidig få 250.000 flere i arbejde. Det kan blandt andet være her, at en SU-reform kommer i spil, skriver bl.a. politiko.dk. Men også en pensionsreform kan være med til at opnå det mål.
  • Det offentlige forbrug skal stige 0,5 procent årligt, hvilket ifølge Jyllands-Posten svarer til, at der skal bruges 22 mia. ekstra frem til 2025. Pengene skal angiveligt bruges på sundhed, ældre og en styrket national indsats.
  • Lavere skat i top og bund: Regeringen vil ifølge politiko.dk bl.a. indføre et jobfradrag, så danskere med de laveste lønninger får sin skat lettet med syv procent. Derudover skal de danskere, som tjener mellem en halv og en hel mio. kr. årligt have en skattelettelse på fem procentpoint.
  • Der kommer færre asylansøgere end først antaget, og det sparer statskassen for tre mia. kr. allerede i år. Penge, som regeringen vil bruge til at finansiere sin 2025-plan.
Det vides dog ikke meget om, hvordan regeringen præcis vil finansiere sine mange forslag. Men det er blandt andet det, som Lars Løkke Rasmussen ifølge iagttagere vil fremlægge på sit pressemøde kl. 10 tirsdag. Magisterbladet.dk følger udviklingen tæt.

Til gengæld ser det ud til, at regeringen endnu en gang vil finde penge fra uddannelsessektoren, når finansloven fremlægges kl. 12.15 af finansminister Claus Hjort Frederiksen. I alt drejer det sig ifølge politiko.dk om 250 mio. kr. om året fra 2018 og frem.

Pengene tages blandt fra produktionsskoler og statstilskud til efterskoleophold, men også de videregående uddannelser må igen holde for. Her drejer det sig angiveligt om alt fra indkøb af nyt udstyr på tandlægeskolerne til tilskud til at tage imod udvekslingsstuderende.