11.04.2016
Nyhed

Nordjylland laver verdens første folkemøde om naturen

Hirtshals er vært for en ny begivenhed, der skal være naturens svar på Bornholms folkemøde.

Af Thomas Bøttcher

Der er hav, strande, enestående indlandsklitter og fredede skove. Vendsyssel råder over storslået natur, og derfor er det da også helt oplagt at placere verdens første naturfolkemøde i toppen af Danmark, mærmere bestemt i Hirtshals.

Det mener Hjørring Kommune, der 26.-28. maj lancerer, hvad der bliver betegnet som verdens første folkemøde om naturen.

Ifølge Jens Pedersen, biolog i Hjørring Kommune og en af folkene bag begivenheden, skal Naturmødet både være en folkelig, politik og faglig event, der slår bro mellem aktører på naturområdet og almindelige danskere, der går op i natur.

”I dag findes der ikke et samlende forum, hvor man diskuterer natur og debatten er meget fragmenteret. Politikerne diskuterer natur, forskerne gør det og organisationerne gør det, men hver for sig, og der er ikke et sted hvor man mødes. Der foregår godt nok noget på folkemødet på Bornholm, men det drukner i så meget andet. Det råder vi bod på med naturmødet”.

På naturmødet vil der være et væld af indslag og aktiviteter for fx børnefamilier, men der vil også være seriøs debat om naturen som ressource.

”Vi vil gerne forsøge at skabe en anden debatform, hvor det ikke bliver så polariseret. Samtidig vil vi forsøge at blande kortene, så både beslutningstagere, forskere, embedsværk og borgere deltager. Sådan et sted findes simpelthen ikke i dag”, siger Jens Pedersen.  

Temaet for det første Naturmøde 2016 er ”Natur - ressource eller helligdom”. Blandt de deltagende aktører og organisationer er WWF Verdensnaturfonden, Landbrug & Fødevarer, Københavns Universitet og Danmarks Naturfredningsforening.  Arrangørerne håber Naturmødet får deltagelse af op imod 3.000 gæster.