07.04.2016
Nyhed

Endnu en stor fyringsrunde i universitetsverdenen

Både Københavns Universitet og RUC har tidligere meldt ud med nogle markante spareplaner, der får store konsekvenser for medarbejderne, og onsdag kom turen så til SDU, som skal spare 149 mio. kr.

Af Tobias Dinnesen
Regeringens besparelser på uddannelse og forskning vil med sikkerhed komme til at koste arbejdspladser på de danske universiteter.

Sådan lød profetien fra både en række universiteter og Dansk Magisterforening, da regeringen sidste efterår i forbindelse med sin finanslov lagde op til store besparelser på området.

Drypvis begynder de dystre forudsigelser at gå i opfyldelse, da først Københavns Universitet, siden RUC og nu SDU har offentliggjort store spareplaner, som skærer i medarbejderstaben på de tre universiteter.

Onsdag sendte SDU en pressemeddelelse ud, som viser, hvad besparelserne på uddannelse kommer til at betyde for universitetet: De kommende år skal der skæres 160 stillinger væk på universitetet, som udover hovedsædet i Odense har afdelinger i Slagelse, Kolding, Esbjerg og Sønderborg.

"Vores indtægter reduceres fra 2019 med 149 millioner kroner, og derfor er personalereduktioner uundgåelige. En del af reduktionerne kan ske ved naturlig afgang og frivillige fratrædelser. Vi genbesætter heller ikke alle ledige stillinger, men vi undgår desværre ikke afskedigelser. Det er ulykkeligt, at vi i de kommende år skal sige farvel til dygtige medarbejdere", forklarer SDU-rektor Henrik Dam i pressemeddelelsen.

Studerende: Flødeskummet er væk for længst
Den seneste udmelding fra SDU overrasker ikke Yasmin Davali, som er formand for Danske Studerendes Fællesråd, da det, som beskrevet langt fra er det første universitet, som har været nødt til at spare som følge af regeringens besparelser på området.

"Man har brugt grønthøsteren på uddannelsesinstitutionerne en del år efterhånden. Så hvis der har været en smule flødeskum et sted eller to, røg det for ti år siden", forklarer hun til Ritzau og uddyber:

"Det er tydeligt, at det her betyder, at vi får dårligere uddannelser."

Med SDU's udmelding om besparelser og nedskæringer står universitetsverdenen til at miste 772 stillinger alene på Københavns Universitet, RUC og SDU. Men regningen kommer til at vokse, når de resterende universiteter offentliggør deres spareplaner.

DM: Kortsigtet tænkning
Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening, er trist over at se, at nu også SDU er tvunget ud i besparelser.

Men det er op til regeringen at redde Danmarks fremtid, mener DM-formanden.

"Det er det stik modsatte, samfundet har brug for. Pilen peger på, at regeringen må lægge kursen om, ellers vil det være fatalt for Danmarks udvikling. Vi skal leve af viden, særligt i en tid, hvor vi kan se, at teknologien vil udfase meget manuelt arbejde", forklarer hun.