07.10.2015
Nyhed

Kommission vil sænke sats til nyuddannede

Lavere dimittendsats og karensdage er blandt de centrale anbefalinger fra Dagpengekommissionen. Men det løser ikke problemet, lyder det fra Enhedslisten.

Af Thomas Bøttcher

To uger før den officielle præsentation er centrale anbefalinger fra dagpengekommissionen blevet lækket. Ifølge TV 2 vil Dagpengekommissionen foreslå at sænke dagpengesatsen for nyuddannede med 33 kroner om dagen.

En anden central anbefaling er der ifølge TV 2 ikke enighed om. Således ønsker et flertal i kommissionen at indføre op til otte karensdage om året - to hvert kvartal. Karensdage er dage, som man selv skal betale for, dvs. dage hvor den ledige ikke modtager dagpenge. Dog kan den ledige ifølge TV 2’s oplysninger undgå karensdagene ved løbende at finde småjob svarende til et par uger hvert kvartal. Forslaget har dog ikke opbakning fra de dele af kommissionen der repræsenterer fagbevægelsen. LO-formand Harald Børsting og FTF-formand Bente Sorgenfrey er ikke klar til at gå så langt. De vil i en mindretalsudtalelse kun gå med til tre karensdage årligt.

Dagpengekommissionen efterkommer dog også den bundne opgave om at anbefale en forbedring af genoptjeningsreglerne. Her foreslår kommissionen at et halvt års arbejde kan forlænge dagpengeperioden fra to til maksimalt tre år.

E: Usolidarisk

Forslaget møder skarp modstand hos Enhedslisten, der ikke er blandt partierne i dagpengeforligskredsen. Finn Sørensen, partiets arbejdsmarkedsordfører, kalder i en pressemeddelelse forslaget usolidarisk og peger på, at otte karensdage kan koste en ledig 6.616 kr., mens nedsættelsen af dimittendsatsen vil koste en nyuddannet 8.568 kr.  

”De foreslåede forbedringer løser ikke problemet for de mere end 60.000, der allerede har mistet deres dagpengeret eller de ca. 14.000, der årligt mister den fremover. Hertil kommer de mange tusind, der risikerer helt at miste forsørgelsen, når de midlertidige lappeløsninger udløber”, skriver Finn Sørensen.

”Det bliver ikke med Enhedslistens stemmer, at regningen væltes over på de arbejdsløse, helt eller delvis. De har allerede betalt rigeligt. Enhedslisten vil i Folketinget gøre alt for at der tilføres flere midler. Siden 2013 er der sparet ca. 4,6 mia. kroner på dagpengene. De skal føres tilbage igen. Der er rigeligt råd til et trygt og solidarisk dagpengesystem”, fortsætter han.

Magisterbladet.dk er ved at indhente en kommentar fra DM’s formand.