13.05.2015
Nyhed

Studier er sjovere på stoffer

Ny ph.d.-afhandling om studerendes brug af adhd-medicin som stimulans viser, at det ikke kun handler om at få gode karakterer, men også om bedre livskvalitet i studiet. I Danmark har vi kun set begyndelsen, vurderer forfatteren.

Af Lasse Højsgaard
Brug af såkaldte ”study drugs” i USA er vidt udbredt blandt studerende på amerikanske og britiske universiteter. Det er adhd-medicin som eksempelvis mærket Ritalin, der virker centralnervestimulerende og hjælper brugerne til at kunne koncentrere sig bedre og i længere tid. Og det kan forbedre evnen til at præstere ved en eksamen, eller hvis der skal læses igennem med fuldt fokus en sen aften.

Men studiestoffer bruges ikke kun af særligt ambitiøse studerende, der intet middel skyr for at komme til tops. Det er en af konklusionerne, som Margit Anne Petersen gør sig i en netop afleveret ph.d.-afhandling, hvor hun har fulgt raske brugere af adhd-medicin blandt studerende i New York.

”I litteraturen fremstilles brugerne enten som stofmisbrugere eller superambitiøse studerende, der vil frem. Men mit studie viser, at det bruges af alle mulige mennesker. Også dem, der finder læsestoffet kedeligt og gerne vil skyde genvej, så de finder interessen”, fortæller hun.

En anden konstatering, hun gør sig i studiet, er, at medicinen ikke kun gør visse af de studerende i stand til at præstere bedre, den forbedrer også deres livskvalitet helt generelt.

”De studerende siger, de bliver mere selvsikre, de får et bedre studieliv, og de har det bedre. Så det er ikke bare, at de kan arbejde længere, men det er sjovere at studere, og de er mindre usikre på sig selv. Så det handler ikke bare om at præstere bedre, det handler også om at have det bedre, mens man studerer”, fortæller hun.

Danmark har kun set begyndelsen
Margit Anne Petersen, der er tilknyttet Institut for Farmaci ved KU SUND, har også talt med danske studerende, der bruger adhd-medicin som stimulans for at kunne præstere bedre i studiet. Men hun vurderer, at brugen i Danmark endnu er langt mindre end i USA.

”Brugen i Danmark ligner billedet fra USA – det er de samme hensigter, effekter og oplevelser. Det, der er forskelligt, er, at det er langt mere tabubelagt i Danmark, og så at det er meget sværere at få fat på medicinen”.

Hun vurderer, at studiestoffer er et fænomen, vi vil komme til at høre mere til i Danmark.

”Det bliver nok aldrig så udbredt, som det er i USA, men jeg tror kun, vi har set begyndelsen herhjemme”.