03.11.2014
Nyhed

Studiestarts fødselshjæl­pere hædret

Det var en hyldest til tutor-arbejdet i almindelighed, da DM’s tutorpris fredag blev uddelt på alle universiteter med tutor-gruppen på KU-Filosofi som vinder af den landsdækkende pris.

Af Lasse Højsgaard

Fredag var der over hele landet hæder og hyldest til de mange frivillige studerende, der som frivillige tutorer er med til at give nye studerende en optimal studiestart. Det skete med overrækkelsen af DM’s tutorpris, som gives til året bedste tutor-gruppe på hvert universitet, på baggrund af indstillinger fra de nye studerende.

Magisterbladet var til stede på Aarhus Universitet, hvor overrækkelsen fandt sted i fysikernes kantine med fadøl og tåget udsigt over verdens mindste storby. Og blandt de mange tutorer, der var til stede for at fejre sig selv, var det konstant de sociale aspekter, der blev fremhævet omkring tutor-arbejdet.

Ingen tvivl om at der er meget fest og ballade i rus-perioden. Men det har også en dybere mening.

”Det handler om, at alle skal have en god start, der giver dem lyst til at fortsætte studiet. Mange starter i et helt nyt miljø, som kan være meget overvældende. Så det gælder om at gøre dem trygge, så de ikke føler, at det hele er så stort og uoverskueligt”, fortalte en tutor fra Medievidenskab, som var en af de tre vinder-nominerede tutor-grupper på AU.

Og selv mere outrerede aktiviteter kan have en funktion. Som for eksempel på Idræts-studiet, hvor de nye studerende som en del af et adventure-race skulle spise melorme.

”Når du er tvunget til at overskride dine egne grænser, så opstår der et fællesskab om, at man gør det her sammen. Man viser, hvem man er, og man er nødt til at fortælle, hvilke grænser man har. Det skaber enormt meget dialog i gruppen,” fortalte en tutor på Idræt.

Prisen som årets tutor på AU gik til tutor-hold 3 på Molekylær Biologi. Sejren blev blandt andet forklaret med, at tutorerne havde gjort et stort stykke med at være fagligt studieforberedende for hele uddannelsen og ikke kun til fagene på første semester.

Tutorprisen, som DM er sponsor af, bliver uddelt på alle universiteter, men samtidig findes der blandt disse en landsdækkende vinder. Den landsdækkende pris blev i år vundet af tutorerne på Filosofi på Københavns Universitet, der i indstillingen blev fremhævet for deres evne til at lave velovervejede og kreative indslag frem for ølstafetter. En af aktiviteterne på rusturen var således 'argumentationsboksning', hvor tutorerne udkæmpede filosofisk boksekampe på argumenter, iført boksehandsker og boksershorts.