12.01.2018
Artikel

Den nærmest magiske edderkoppesilke

Irina Iachina arbejder på at aflure hemmeligheden bag edderkoppernes stærke silketråd. Hun er speciale­studerende i ­nanobioscience på Syddansk Universitet.

Af Louise Egholm Burcharth

“Jeg var så heldig at gå i skovbørnehave, hvor vi samlede mange orme og andre kryb. Skrækken for småkravl kryber med årene ind på de fleste, men min fascination er intakt.

Jeg er betaget af, hvordan edderkoppesilke kan være så kraftfuld i så lille en skala. For den er næsten lige så stærk som stål, men vejer seks gange mindre og er meget elastisk.

Edderkoppesilke rummer uendeligt mange muligheder. Fx kan den bruges til at fremstille skudsikre veste eller til produktion af fly, så de bliver langt lettere og bruger mindre brændstof.

Ingen har dog endnu løst gåden om kunstigt at genskabe silken, og det er vigtigt. For det er svært at lave en produktion ved hjælp af levende edderkopper, da de vil æde hinanden, hvis de går sammen.

To gyldne hjulspindere fra Madagaskar er flyttet ind på universitetet, fordi de producerer noget af den kraftigste silke. Dermed kan jeg i mit speciale nemmere undersøge silkens opbygning, og hvorfor den er så stærk.”