Foto: Rie Neuchs
12.04.2013
Artikel

På kanten af systemet (1:3)

I januar og februar har knap 10.000 ledige mistet retten til dagpenge. Magisterbladet følger op på samtaler med tre magistre, som ved årsskiftet var blandt dem, som stod til at miste dagpengene.

Af Martin Ejlertsen
I starten af januar måned skete det for Nikolaj Henriksen, som det er sket for tusinde af andre ledige. Retten til dagpenge udløb. Nikolaj er i stedet for nu havnet på den halvårlige uddannelsesydelse, som ledige kan få frem til juli måned, hvis de mistede dagpengene ved årsskiftet. I samme forbindelse er han startet på et seksugers kursus i online marketing, som udbydes af Thomas Bigum. 

”Jeg måtte selv vælge, hvilket kursus jeg ville have, men udvalget var ret begrænset, og jeg har kun 26 uger til rådighed. De fleste kurser varer seks uger som dette kursus i online marketing. Men det ser jeg store forhåbninger i, som kan bringe mig nærmere jobmarkedet”, siger Nikolaj Henriksen. 

Kurset handler om, hvordan man skaber trafik på nettet, og hvordan man kan omsætte den trafik til de ønskede resultater. Desuden handler det om at kunne booste sit CV og på den måde styrke sit eget brand på nettet. 

Nikolaj Henriksen skulle først være startet på kurset i april, men er allerede startet, da kurset blev fremskyndet på grund af stor efterspørgsel. En sådan kursusplads på seks uger koster ifølge ham 22.000 kroner: 

”Der er mange penge i at prøve at få folk i arbejde. Det er der jo ikke noget nyt i. Jeg har endda overvejet at starte mit eget seksugers kursus, men det kræver jo startkapital. Kurset vil lære mig at booste de projekter markedsføringsmæssigt, som jeg er i gang med, og det er nyttigt”. 

Nikolaj Henriksen er cand.scient.soc. og blev færdig på RUC i 2009. Han har siden været på dagpenge på dimittendsats og minimum søgt et job om ugen. Uden held. Han er dog engageret i en række projekter, bl.a. i en dokumentarfilm om indførelsen af skifergas i Danmark. Han er netop kommet med i en projektgruppe, der arrangerer en konference på CBS i maj måned med den amerikanske forfatter og foredragsholder Charles Eisenstein, og han arbejder sammen med Hampepartiet på at lave en såkaldt sund, holistisk og økologisk kage ved navn hampehaps. 

”Både konferencen og det produkt skal jeg til at markedsføre, og der kan jeg bruge værktøjer fra kurset”, siger han.
Hvis Nikolaj Henriksen ikke har fundet et arbejde, inden kurset slutter, og de 26 uger på uddannelsesydelsen udløber, så fortsætter han sin jobsøgning på kontanthjælp. Men uddannelsesydelsen svarer allerede til ydelsen på kontanthjælp, så der vil på den måde ikke blive den store forskel. 

”Men jeg kommer fra dagpenge på dimittendsats, og fordi jeg er enlig forsørger, får jeg nu mere udbetalt på kontanthjælp. Så jeg er faktisk steget i indkomst. Det siger mig jo, at systemet er skruet forkert sammen”, siger Nikolaj Henriksen.
Han er klar over, at en mulig fremtid på kontanthjælp vil blive anderledes, end da han var på dagpenge. 

”Indkomstmæssigt er det ikke nogen straf for mig, men det vil gøre mig mere stavnsbundet, og det ønsker jeg bestemt ikke at være. Jeg søger og søger job, men får konstant afslag. Men afslagene afholder mig ikke fra at lave mine projekter. De betyder meget for mig”.