18.11.2011
Artikel

Historiker får forskerpris

DM’s humanistiske forskningspris går i år til barndoms- og skolehistoriker Ning de Coninck-Smith.

Af Pernille Siegumfeldt
Har man sagt barndom,

har man også ofte sagt noget om skolegang. Sætter man arkitektur ind i sammenhængen, begynder man at nærme sig det univers, som professor MSO ved DPU Ning de Coninck-Smith bevæger sig inden for i sit arbejde. Og så dækker beskrivelsen alligevel ikke.

Hendes produktion spænder vidt, fra værker om pædofiliens kulturhistorie, soldatergrave og dobbeltsengens og parcelhusbyggeriets historie til fortællingen om Damernes Roklub fra 1901. Men det er først og fremmest krydsfeltet mellem barndom, uddannelseshistorie og arkitektur, der optager historikeren Ning de Coninck-Smith. Og gerne vinklet i børnehøjde.

Ingen kan beskylde professoren for at sidde i sit elfenbenstårn på Emdrupvej. Omdrejningspunktet i hendes forskning er, hvad hun ser, hører og oplever, når hun rejser landet tyndt, besøger lokalarkiver, taler med lærere, forældre og deres børn, der hvor de bor og går i skole. Og så trækker hun kraftigt på et vidt forgrenet netværk af kolleger i ind- og udland. På den måde undgår hun også at blive helt bims, som hun siger.

Et mammutværk er på vej med Ning de Coninck-Smith som medforfatter og medredaktør. Når folkeskolen i 2014 kan fejre sit 200-års-jubilæum, bliver det markeret med et pragtværk om den danske skoles historie fra Middelalderen og frem. Hun skriver netop nu på det sidste af seriens fem bind. I det tager hun og to andre historikere os med på en guidet tour fra 70’ernes rundkredse til Pisa.