14.10.2011
Artikel

Hug til blå forskningspolitik

Af Pernille Siegumfeldt
Universitetsreformen var positiv, men friheden udeblev, og et stærkt fokus på forskning satte uddannelsesindsatsen i skyggen. Sådan lyder dommen fra fire aktører, der i Altinget.dk fælder dom over 10 års blå forskningspolitik.

“Det har været uheldigt, at erhvervsrettet forskning på forunderlig vis i debatten er kommet til at betyde en modsætning til grundforskning. Det er vigtigt, at uddannelse igen kommer mere på dagsordenen og tænkes sammen med strategisk forskning”, lyder det bl.a. fra Charlotte Rønhof, forskningspolitisk chef i DI.

“Desværre er forskningen både i den politiske debat og på universiteterne kommet til at overskygge udviklingen af vores uddannelser, hvilket har givet et økonomisk og kvalitetsmæssigt efterslæb”, istemmer Bjarne Lundager Jensen, der er vicedirektør i tænketanken DEA.

Jens Oddershede, formand for universiteternes rektorkollegium, har især været skuffet over, at blå blok ikke gav universitetssektoren større frihed.

“Jeg synes, vi er blevet reguleret og kontrolleret meget mere, end jeg havde troet, en borgerlig liberal regering ville gøre”, siger han blandt andet. Til gengæld roser han den nye universitetslov og fusionsbølgen i 2007. Begge dele har været med til at styrke universiteterne, mener Jens Oddershede.

Niels Lykke Jensen, afdelingschef i Akademikernes Centralorganisation (AC) lufter over for Altinget.dk sin store frustration over, at bogholdermentaliteten har fået lov at blomstre.

“Det har ført til en lidt syg kultur, hvor man i stedet for at jagte forskningsgennembrud jagter bevillinger fra hus til hus. Så må man også sige, at der har været et utilstrækkeligt fokus på betydningen af uddannelserne. Den “våde” forskning – natur, sundhed, teknik – har fået meget bevågenhed, men nogle af de områder, der har været nødlidende, har fået for lidt i de politiske initiativer”, mener Niels Lykke Jensen.