14.10.2011
Artikel

Priser til årets mest fjollede forskning

Underholdningsværdien er i top. Erhvervslivets interesse er sandsynligvis i bund. Vinderne af årets Ig Nobel-priser er fundet.

Af Lisbeth Ammitzbøll
Hvorfor bliver diskoskastere svimle, når hammerkastere ikke gør? Kan pulveriserede wasabiærter bruges som brandalarm? Og kan det virkelig passe, at skildpadder ikke påvirker hinanden til at gabe, når man nu ved, at de kan lære at kigge i samme retning?

Indrøm det blot: Du har længtes efter svar, men altid været for genert til at spørge.

Nu kan du kaste alle hæmninger fra dig og boltre dig i komplet unyttig viden. Tidsskriftet Annals of Improbable Research har traditionen tro udpeget årets vindere af videnskabelig forskning, der ikke umiddelbart vil bringe forskerne i nærheden af de rigtige Nobelpriser.

Projekterne er simpelthen for fjollede. Det mener i hvert fald prisuddelerne.

Nytteværdi for et åbent sind
Her på Magisterbladet er vi ikke umiddelbart enige. Der er adskillige nyttige resultater, som man kan aflure og anvende i dagligdagen.

Det er sandt, at årets biologipris bliver svær at stille noget op med. To australske forskere har fundet ud af, at nogle hanbiller er helt vilde med at parre sig med ølflasker. Ølflaskernes bunde har åbenbart samme form og overflade som de eftertragtede hunbiller, og da størst er bedst i billeverdenen, er en ordentlig ølflaske åbenbart for stor en fristelse.
Heller ikke prisen i fysiologi regner vi med bliver et hit på de akademiske arbejdspladser. Og dog.

Biologen Ludwig Huber har efter måneders omhyggelige studier konkluderet, at skildpadder, der normalt er enspændere, kan indlære fælles adfærd: De kan bringes til at kigge i samme retning. Til gengæld er de helt upåvirkelige over for andre skildpadders gaben. Hold tanken fast, overfør teorien til chefer og kolleger – og en ny verden åbner sig.

Ny relativitetsteori
Nu til de brugbare resultater. Mange DM-medlemmer arbejder sikkert på virksomheder, hvor det kniber svært med at finde p-pladser. Borgmesteren i Vilnius i Litauen har fundet en løsning. Den får han i øvrigt Ig Nobelfredsprisen for.
Borgmesteren har smadret en ulovligt parkeret Mercedes med en tank ved at køre hen over den. Derefter har han lagt videoklippet ud på YouTube. I dag parkerer ingen længere ulovligt i Vilnius.

Også prisvinderen i litteratur, John Perry fra Stanford University, har produceret brugbar viden. Den gælder mennesker, der trækker tiden ud og ud og ud og har svært ved at afslutte opgaver. Perry giver en komplet opskrift på, hvordan man ved at arbejde med noget vigtigt kan undgå at arbejde med noget, der er endnu vigtigere. Professoren i filosofi har omsider sat overspringshandlinger i system.

Vi siger tillykke.