14.10.2011
Artikel

Ledige i løntilskudsjob uden virkning

Antallet af løntilskudsjob er eksploderet de seneste fire år, men andelen af ­ledige i løntilskudsjob, der får et fast arbejde bagefter, er samtidig halveret. Den blå regering har dikteret for meget løntilskud og for lidt opkvalificering, mener kommunerne.

Af Martin Ejlertsen
Ledige skal i løntilskudsjob. Det har været et af de seneste års store mantraer fra den blå regering. Antallet af ledige i løntilskudsjob er da også eksploderet de seneste fire år. Det er sket, samtidig med at der tegner sig et tydeligt billede af, at løntilskudsjob i markant faldende grad fører til et fast job. Det viser en analyse, som Magisterbladet har foretaget på Jobindsats.dk.

Tal herfra viser, at knap 43.000 personer var i løntilskudsjob i 2010. Det er en stigning på 136 procent i forhold til 2007. Samtidig er det under hver anden i privat og under hver tredje i offentligt løntilskudsjob, der har fundet et ordinært arbejde, et år efter de har afsluttet deres løntilskudsjob. Faktisk havde halvt så mange løntilskudsansatte i 2009 fundet et fast job et år efter forløbet sammenlignet med 2007.

Den helt store stigning af løntilskudsjob er sket inden for det offentlige. På fire år er antallet af aktiverede ledige i offentligt løntilskudsjob steget med 141 procent fra 2007 til 2010. I samme periode er antallet af aktiverede ledige i private løntilskudsjob steget med 123 procent.

Det offentlige lukrerer

At løntilskudsordningen er blevet brugt eksplosivt meget mere de seneste år, kommer ikke bag på konsulenterne i Magistrenes A-kasse (MA), fortæller afdelingschef i MAJob Marianne Rossander.

“Refusionsreglerne har givet kommunerne incitamenter til at kaste flest muligt ud i løntilskudsjob. Men med et stagnerende arbejdsmarked afføder det jo ikke flere job at sende hobetal af ledige ud i løntilskud”, siger hun og peger på, at de stramme offentlige budgetter i kommunerne har fået mange til at fyre fastansatte med én hånd og samtidig ansætte ledige i løntilskudsjob med den anden. Det er nemlig ikke altid lige til at se, om der er tale om merbeskæftigelse eller ej.

“Det er klart vores indtryk, at det offentlige lukrerer på det her. Rigtigt mange ledige er jo blevet ansat i løntilskud i det offentlige, på trods af at det offentlige har haft ansættelsesstop”, siger Marianne Rossander.

Formand for Kommunernes Landsforenings (KL) Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg Erik Nielsen afviser anklagerne med, at kommunerne endnu ikke har fået forelagt konkrete eksempler herpå.

“Det er desuden ulovligt at erstatte etableret arbejdskraft med løntilskudsjob. Men der er et dilemma. Når den tidligere regering både har sat incitamenter op og også verbalt har bedt os om at fokusere på at få ledige i virksomhedspraktik frem for på kurser og i opkvalificering, så gør kommunerne det”, siger Erik Nielsen.

Ikke fast job

Tilbagemeldingerne fra højtuddannede lyder ofte, at selve indholdet i offentlige løntilskudsjob egentlig er godt nok, men at der ikke er mulighed for at få en fast stilling efterfølgende, forklarer Marianne Rossander. Det har tidligere været et kendt fænomen inden for kunst- og kulturbranchen, men nu har det bredt sig til en meget større del af den offentlige sektor.

“Både i kommunerne, på universiteterne og i ministerierne hører vi historier om ledige, som bliver ansat i løntilskudsjob, hvor sandsynligheden for en ordinær ansættelse efterfølgende ikke er til stede”, siger Marianne Rossander og understreger, at det er et stort samfundsmæssigt problem.

“Der sidder jo mange steder ledige i løntilskudsjob og laver tilnærmelsesvist det i dag, som en ordinært ansat lavede i går. Kom der større fokus på det problem, kunne der måske komme fokus på, hvor mange normeringer der reelt skal til for at holde en offentlig arbejdsplads kørende”, siger Marianne Rossander. Kommunerne er i takt med regeringsskiftet øjensynligt meget åbne over for at ændre fokus i beskæftigelsespolitikken.

“Vi mener, refusionssystemet bør ændres. Vi vil meget gerne fokusere mere på uddannelse og efteruddannelse, for vi ved, at der kommer til at mangle folk med specifikke uddannelser de næste år, og ikke alle ledige skal jo have samme medicin”, siger Erik Nielsen.

Udvikling for ansættelser i løntilskudsjob

      2007       2010    Stigning i %
 Offentlig   12.509   30.152                 141
 Privat    5.644    12.625                123

 Andel i job 12 måneder efter løntilskudsjob

      2007       2009     Udvikling   
 Offentlig  47,2 %   31,3 %           - 51 %
 Privat  69,6 %   47,2 %          - 47 %

Kilde: Jobindsats.dk