Foto: Pernille Siegumfeldt
14.01.2011
Artikel

Grundfos redder Det Danske Hus i Palæstina

Af Pernille Siegumfeldt
Kun få måneder efter at have slået dørene op i Ramallah på Vestbredden var Det Danske Hus i Palæstina (DHIP) i overhængende fare for at blive lukket igen. I sidste øjeblik har en bevilling fra Grundfos på 500.000 kroner afværget den økonomiske krise, som huset befinder sig i. I hvert fald for en stund.

DHIP åbnede i september sidste år med det formål at skabe dialog og tættere relationer mellem danskerne og befolkningen i Palæstina. Huset fik penge til etableringen af daværende udenrigsminister Per Stig Møller som del af Det Arabiske Initiativ, der blev søsat i kølvandet på karikatur-krisen i 2005. Udenrigsministeriet gav som udgangspunkt kun en opstartsbevilling på en million kroner til DHIP i 2009. Siden har huset – med direktør, ph.d. Nathalie Khankan i spidsen – kæmpet for at finde yderligere finansiering til både projekterne, udvekslingen og den løbende drift.

“DHIP viser en vigtig vej ved at satse på den brede kulturelle udveksling – og ikke mindst på dialogen. I mine øjne er det ikke tilstrækkeligt, at staten sponserer oprettelsen af et dansk hus i Palæstina uden samtidig at sikre det mere langsigtede økonomiske grundlag. Mit håb er, at vores bevilling kan trække andre donationer med sig”, siger Niels Due Jensen, koncernbestyrelsesformand for Grundfos, i en pressemeddelelse, der begrunder donationen.
Ikke overraskende er Nathalie Khankan i dag en rigtig glad direktør.

“Det er hårdt at leve med et konstant økonomisk pres over hovedet. Vores begyndelse her i Ramallah har tegnet lovende, og de projekter, vi har nået at gennemføre, er blevet meget vel modtaget. Vi glæder os til at kunne planlægge lidt længere frem. Forhåbentlig vil vi kunne overbevise offentligheden om, at vi har en vigtig rolle at spille for den interkulturelle dialog. En rolle, som det er værd at støtte”, siger Nathalie Khankan til Magisterbladet.

Det politisk uafhængige DHIP forhandler fortsat med Udenrigsministeriet om en ekstra bevilling i 2011 på 300.000 kroner. psi