16.05.2018
Bogomtale

Urban – de unge år 1908-1956

504 sider, 399,00 kr.

Historiker Iben Bjørnsson fortæller om Urban Hansens vej fra ung og uprøvet DSU'er til folketingsmand og borgerrepræsentant. En både underholdende og gennemresearchet biografi om den nok mest berømte af Københavns overborgmestre.

Urban var en arbejdsivrig ung mand, der stod last og brast om partiet. Netop den­ne loyalitet sammen med et evigt voksende netværk gjorde, at Urban gang på gang steg i graderne i Socialdemokratiets interne hierarki. Og derfor kunne han i 1956 vælge mellem en ministerpost eller en borgmesterpost.

Urban blev landskendt for sin utrættelige arbejdsmoral, sin bramfrihed og sit engagement i social­po­litik. Han arbejdede bl.a. for tuberkuloseramtes behandling og genindtræden på arbejds­markedet efter endt sygdom. Hans store indsats på området resulterede i den reva­lideringsordning, vi kender i dag.

Men han havde også et stærkt temperament, som han lod falde over dem, der ikke gjorde en stor nok indsats – for partiet, selvfølgelig. Og han blev berygtet som Danmarks førende kommunistjæger. Gennem sin ansættelse i Arbejdernes Informa­tions­central (AIC) registrerede han kommunister på de danske arbejds­pladser og forsøgte at sætte en kæp i hjulet for DKP’s arbejde.

"Urban" giver et nuanceret portræt af den utrættelige politiker fra de første spæde skridt i DSU Næstved over partiarbejdet på Amager til den første borgmesterpost. Det er der­med også en historie om velfærdsstatens første årtier og om et socialdemokrati, der langsomt ændrer sig fra et socialistisk arbejderparti til et folke- og midterparti.