Formaden for Akademikernes A-kasse har ikke kendskab til, at whistleblower Lars Kreutsmann har begået ulovligheder. Alligevel har a-kassen anmeldt whistlebloweren til Datatilsynet. A-kassen vil ikke kommentere sagen.
24.01.2019
Nyhed

A-kasse anmelder whistleblower efter afsløring af pamperi

Akademikernes A-kasse har anmeldt tidligere ansat til Datatilsynet for at have skaffet sig adgang til mails, der afslørede misbrug af medlemmers penge. OBS: Efter udgivelsen af denne historie har Akademikernes a-kasse udsendt et tweet, hvor a-kassen oplyser, at den har anmeldt et sikkerhedsbrud til Datatilsynet, og at det er en handling/begivenhed, ikke en person, der er anmeldt.

Af Thomas Bøttcher

Sagen om den skandaleramte Akademikernes A-kasses fyring af en whistleblower tager nu en ny drejning.

Whistlebloweren, Lars Kreutzmann, blev udadtil rost af Akademikernes A-kasse for at afsløre direktør Michael Valentins vennetjenester, dyre vinfester og inhabilitet, men mellem jul og nytår valgte en enig bestyrelse at fyre Lars Kreutzmann.

Nu viser det sig, at A-kassen også har anmeldt ham til Datatilsynet for at have fået oplysningerne frem i lyset. Det viser dokumenter, som Radio24syv har fået indsigt i.

Ifølge dokumenterne har a-kassen 2. november anmeldt whistlebloweren til Datatilsynet for ”brud på datasikkerheden”, fordi han har skaffet sig ”utilsigtet adgang” til e-mails på en personlig computer eller server.

Anmeldelsen til Datatilsynet skete godt halvanden måned efter, at whistlebloweren midt i september gik til a-kassens bestyrelse med sin mistanke om uregelmæssigheder i økonomien, der kunne vise at være imod både a-kassens vedtægter og samtidig ulovlige.

I forbindelse med fyringen af Lars Kreutzmann sendte en afdelingschef i Akademikernes A-kasse mails ud til en håndfuld medlemmer, hvor der står, at Lars Kreutzmann er blevet sendt hjem, fordi han har begået ulovlige handlinger.

Disse mails er dog efterfølgende trukket tilbage.

”Jeg har ikke kendskab til, at whistlebloweren har gjort nogen ulovlige ting. Heldigvis viste det sig at være en forkert mail, der var gået afsted”, sagde a-kassens nye bestyrelsesformand Thomas Damkjær Petersen tidligere på måneden til Radio24syv.

4. januar valgte bestyrelsen i Akademikernes A-kasse at trække fyringen af Lars Kreutzmann tilbage, og bestyrelsens indgik i stedet for en fratrædelsesaftale.

Her understregede bestyrelsens i en pressemeddelelse, at Lars Kreutzmann ”ikke overhovedet har været en del af de uregelmæssigheder, som førte til, at AKAs nu tidligere adm. direktør Michael Valentin blev afskediget, eller andre lignende uregelmæssigheder eller forhold”.

”Lars Kreutzmann har i væsentlig grad bidraget til opklaringen af flere af de mange kritisable forhold under Michael Valentins ledelse”, hed det endvidere.

Datatilsynet oplyser til Radio24syv, at de er gået videre med sagen. A-kassen ønskede i forbindelse med offentliggørelsen af artiklen den 24. januar ikke at kommentere på historien.

Men den 25. januar udsendte a-kassen et tweet med følgende ordlyd, hvor a-kassen oplyser, at det er en handling/begivenhed, og ikke whistlebloweren, der er anmeldt:

"Kære alle. Vi er som org. forpligtet til at indgive en anmeldelse vedr. sikkerhedsbrud til Datatilsynet. Manglende anmeldelse er bødebelagt med op til EUR 10 mio. eller 2 % af omsætningen. Dvs. der er ikke anmeldt nogen person men en handling/begivenhed. Vh. Akademikernes A-kasse", står der i tweetet.