Socialdemokratiet vil sikre flere penge til udkantsuddannelser
Socialdemokratiet vil sikre flere penge til udkantsuddannelser.
11.02.2019
Nyhed

Magnus Heunicke: Udkantsuddannelserne skal have flere penge

Socialdemokratiet vil efter valget arbejde for at sikre flere penge til udkantsuddannelser. Det skal ske ved at sløjfe de årlige besparelser og give en særlig taxameterforøgelse til udkantsuddannelserne.

Af William Leerbeck Meyer

Socialdemokratiet vil skabe mere lighed mellem kommunerne efter et kommende valg. Det skal blandt andet ske ved, at uddannelserne, der ligger i Udkantsdanmark, skal have flere penge, fortæller kommunal- og landdistriktsordfører Magnus Heunicke (S).

”Der er et stærkt pres på uddannelserne i provinsen, fordi der pt. er en gevinst ved at centralisere. Med regeringens politik vil der komme store, sorte uddannelsesmæssige huller på landkortet,”, siger han.

Presset på udkantsuddannelserne vil Socialdemokratiet lette ad to veje.

”Vi vil dels annullere de årlige besparelser på to procent, som alle uddannelser er under, og vi vil dels give en særlig taxameterforøgelse til uddannelserne i provinsen”, fortæller Magnus Heunicke.

Magnus Heunicke vil endnu ikke sætte kroner og øre på, hvor meget udkantsuddannelserne skal have ekstra, eller præcis hvordan systemet skal fungere.

Formand for Danske Professionshøjskoler og rektor på Københavns Professionshøjskole, Stefan Hermann, er skeptisk over for dele af Socialdemokraternes forslag.

”Vi mener ikke, at der er behov for flere incitamenter til at oprette uddannelser uden for de store byer. Incitamenterne er der i forvejen, og vi har haft en større vækst udenfor de store byer end indenfor de sidste 10 år. Men der skal ses nøje på steder med åbenlys mangel på uddannelser”, siger han.

I stedet efterlyser Stefan Hermann en samlet plan for de danske uddannelser.

”Uddannelserne i de store byer er ramt mindst lige så hårdt af de årlige to-procents-besparelser, så i første omgang er det vigtigt at få stoppet de besparelser og skabt en mere robust økonomi”, fortæller han og tilslutter sig dermed den ene del af Socialdemokratiets plan for uddannelser.

Øget ulighed blandt kommunerne

Magisterbladet kunne i fredags berette om øget ulighed blandt kommunerne, hvor især en række sjællandske kommuner er hårdt ramt på likviditeten.

Det er i den forbindelse, at Socialdemokratiet i weekenden har udmeldt, at de vil arbejde for at øge ligheden mellem kommunerne efter valget.

Hvordan det konkret skal gøres er endnu ikke fastlagt i detaljer, men Magnus Heunicke fortæller, at Socialdemokratiet udover initiativet til fordel for udkantsuddannelser også vil kompensere provinsen for to milliarder kroner, som ved en fejl er blevet givet til syv Nordsjællandske kommuner gennem en årrække.

Endelig vil Socialdemokratiet gerne give kommunerne flere penge til velfærd og lave et nyt udligningssystem, som vil betyde, at de mest velstillede kommuner skal bidrage med mere til fordel for de mindre velstillede.