Tommy Ahlers, uddannelses- og forskningsminister
Eramus er i fare, hvis vi kommer ud i en hård Brexit-situation, advarer Tommy Ahlers.
06.02.2019
Nyhed

Ahlers til studerende: Drop udveksling i England

Den uafklarede situation omkring Brexit får nu uddannelses- og forskningsministeren til at advare danske studerende mod at læse i Storbritannien.

Af Pernille Siegumfeldt

Det kan både blive dyrere end forventet at læse i Storbritannien, og man kan pludselig miste sin studieplads på et britisk universitet, afhængig af hvordan Brexit-forhandlingerne udvikler sig.

Derfor opfordrer uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers nu studerende til at kigge andre steder hen end til Storbritannien, hvis de overvejer at søge om udveksling.

De unge, som på egen hånd tager til Storbritannien for at studere, risikerer, at deres studieafgift pludselig stiger, fordi de går fra at være dækket af ligebehandlingsprincipperne i EU til at være tredjelandsborgere. Det forklarer Tommy Ahlers i Berlingske i dag.

Storbritannnien populær udvekslingsdestination
Men der er også en risiko for unge under EU´s uddannelsesprogram Erasmus, uddyber han.

”Der er den risiko, at programmet ikke eksisterer i forhold til Storbritannien i efteråret, fordi vi kommer ud i en hård Brexit-situation uden en aftale”, siger Tommy Ahlers.

Også Norges uddannelsesminister har været ude med en advarsel til studerende om at droppe Storbritannien som studiedestination indtil situationen er afklaret, selv om Norge ikke er medlem af EU.  

I 2016-17 var 1200 danske studerende på udveksling i England, mens cirka 7.000 briter studerer på  Erasmusprogrammet i andre lande.

Der arbejdes, ifølge Berlingske, i øjeblikket på at indgå en aftale mellem EU og Storbritannien for at sikre forholdene for de studerende, som allerede er på udveksling.