17.04.2019
Nyhed

Tre års besparelser: 502 forskere er forsvundet fra universiteterne

Siden 2016 har landets universiteter mistet i hundredevis af videnskabelige medarbejdere. Danske Universiteter frygter de kommende år.

Af Thomas Bøttcher

502 fuldtidsstillinger blandt forskere og undervisere er forsvundet fra universiteterne fra 2015 til 2018, viser en gennemgang samtlige universiteters netop offentliggjorte årsrapporter.

I 2015 var der på universiteterne 19.537 fuldtidsansatte med betegnelsen videnskabelige personale (VIP). Årsrapporterne viser, at antallet i 2018 var faldet til 19.035 fuldtidsansatte, hvilket svarer til en nedgang på 2,6 pct.

Ifølge Danske Universiteter skal forklaringen på nettotabet blandt andet findes i regeringens omprioriteringsbidrag. Det betyder, at regeringen siden 2016 har pålagt uddannelsesinstitutionerne en årlig besparelse på 2 pct.

”Jeg må ærligt sige, at jeg ikke er overrasket over, at der har været en reduktion på 502 årsværk, mens besparelserne har stået på”, siger Danske Universiteters direktør Jesper Langergaard.

Han peger på, at 2-pct. besparelserne har betydet, at der i dag er 5.000 kr. mindre for her studerende end i 2015. Og ifølge Jesper Langergaard kan situationen blive forværret de kommende år.

For ikke bare har regeringen bebudet, at omprioriteringsbidraget skal fortsætte til 2022. Ifølge den seneste finanslov står universiteterne også til at miste den såkaldte takstforhøjelse, som samfundsvidenskab og humaniora har fået siden 2010.

”Lige nu står forhøjelsen til ikke at blive videreført. Det vil i givet fald betyde yderligere besparelser på fag som fx jura og økonomi”, siger Jesper Langergaard, der dog ikke vil sige om de sidste års besparelser også er gået ud over kvaliteten i uddannelserne.

”Vi gør alt for at bevare den høje kvalitet i vores uddannelser.  Men det er selvfølgelig svært at undgå negative konsekvenser, når så mange VIP-årsværk er forsvundet”, siger han.

Kilde:  Universiteternes årsrapporter 2018. DVIP er deltidsbeskæftigede videnskabelige medarbejdere, typsik ansat på tidsbegrænsede kontrakter.