Uddannelsesalliancen protesterer mod besparelser
Unge demonstrerer sidste år foran Christiansborg mod besparelser på uddannelse.
04.04.2019
Nyhed

Landsdækkende uddannelsesbesparelser: Sådan rammer de dig

Dansk Magisterforening lancerer en kampagne mod de årlige besparelser på uddannelse. I den forbindelse har de regnet på, hvordan besparelserne rammer lokalt.

Af William Leerbeck Meyer

Det såkaldte omprioriteringsbidrag har siden 2016 skåret to procent af uddannelsernes budget årligt, og det løber op i mange penge. Frem til 2022, hvor de årlige to procent ifølge regeringens planer begynder at blive omfordelt inden for sektoren, vil de videregående uddannelser have sparet knap 9,2 milliarder kroner.

Nu sætter Dansk Magisterforening fokus på besparelserne. De har i den forbindelse blandt andet udregnet, hvordan besparelserne vil ramme i regionerne.

”I region Nordjylland alene skal der spares svimlende 1,2 milliarder frem mod 2022. Det svarer til 448 færre undervisere på nordjyske uddannelsesinstitutioner. Derfor lancerer DM i dag en kampagne, der skærer det ud i pap, hvad det koster at spare på uddannelserne – og vi vil gøre vores til, at det også bliver et emne i den kommende valgkamp”, fortæller Dansk Magisterforenings formand, Camilla Gregersen.

På kortet nedenfor kan du se, hvordan de enkelte regioner er ramt.

Region hovedstaden er ikke overraskende den region, hvor besparelserne løber op i flest penge. Her er der nemlig også flest uddannelsesinstitutioner.

Det betyder dog ikke, at de andre regioners uddannelser slipper billigt. Det er nemlig dyrere at drive de små uddannelsesinstitutioner rundt om i landet, viser tal fra Danske Professionshøjskoler. For eksempel er det godt 50 pct. dyrere at uddanne en sygeplejerske i Næstved end i Roskilde.

”Besparelser på uddannelse går også ud over lokalområdet. Stærke professions- og erhvervsakademiuddannelser samt ungdomsuddannelser i mange byer smitter positivt af på deres region, fordi mange bliver boende der, hvor de uddanner sig. Ligesom universiteterne er vækstlokomotiver for de regioner, hvor de ligger. Derfor er meget på spil, når besparelserne ruller indover uddannelserne rundt i landet”, siger Camilla Gregersen.

I grafikken nedenfor kan du se, hvordan uddannelsesbesparelserne rammer din uddannelse:

Fagforeningernes Hovedorganisation har lavet en nedskæringstæller, der live viser, hvor meget der er blevet sparet på uddannelse. Den finder du her.

Magisterbladet arbejder på at få en kommentar på kritikken fra Venstres uddannelsesordfører, Marcus Knuth. Vi opdaterer artiklen, hvis det lykkes.