Observationer fra private såvel som forskningdata bliver samlet på ny portal om Danmarks natur
05.09.2018
Nyhed

Portal skal samle data om dyr og planter

Al ny viden om dansk dyr og natur skal samles på en ny artsportal. Det sker i et samarbejde mellem Statens Naturhistoriske Museum og Miljøstyrelsen.

Af Pernille Siegumfeldt

Hvis du under din søndagsskovtur ser en lammegrib svæve over træerne, eller du møder en af Danmarks 51 vildt voksende orkidé-arter, når du er ude med hunden, så bør du i fremtiden indrapportere dine observationer, så de kan blive registreret i en ny digital arts-portal.

Finansieringen er netop faldet på plads for projektet, der bliver realiseret i et samarbejde mellem Statens Naturhistorisk Museum og Miljøstyrelsen.

Det oplyser Københavns Universitet i en pressemeddelelse.

Ifølge museets direktør, professor Peter C. Kjærgaard, er det første gang herhjemme, at man samler viden fra både private foreninger, fra universiteter og fra forskellige naturovervågningsprogrammer på ét sted.

25 millioner afsat til formålet
”Når vi samler artsdata på tværs, får vi et stærkere vidensgrundlag for, hvordan naturen har det og hvordan de forskellige arter lever og trives. Det har museer og forskere ønsket sig i de sidste 20 år”, siger Peter C. Kjærgaard ifølge pressemeddelelsen.

Mange andre lande har forlængst oprettet en offentligt tilgængelig artsportal.

Finansieringen af den danske sker med millionbidrag fra private fonde samt et beløb på seks millioner, som er afsat på finansloven. h ar mange andre lande for længst oprettet en artsportal,

”Med den fælles investering vil artsportalen blive et brugbart, alment tilgængeligt og dermed værdifuldt værktøj til forvaltning af naturen og således hjælpe med til at understøtte Danmarks biodiversitetsmål”, siger Anders Skov, direktør i Aage V. Jensens naturfond, der har givet 13 millioner til projektet.

Universitetet oplyser, at artsportalen vil blive åbnet gradvist, første del i 2020. Forventningen er, at den er fuldt udbygget i 2022.