Biler på dansk motorvej
Der kommer ifølge beregninger kun 1.000 ekstra grønne biler de næste to år som følge af regeringens klimaplan.
26.10.2018
Nyhed

Regeringens klimaplan får kritik: Kun 1.000 ekstra grønne biler de næste to år

Selvom Venstre har en ambition om 1.000.000 udledningsfrie biler i 2030, så vil der kun komme 1.000 ekstra grønne biler som følge af regeringens klimaplan, viser beregninger, som Politiken er i besiddelse af.

Af William Leerbeck Meyer

Lars Løkke sagde i sin tale ved Folketingets åbning, at der vil være over en million nuludledningsbiler i Danmark i 2030. Alligevel vil der over de næste to år kun komme 1.000 ekstra grønne biler som følge af regeringens klimaplan, skriver Politiken, der er i besiddelse af et regeringsnotat med udregninger af effekterne af regeringens klimaplan.

Det fører til bred kritik fra Folketingets partier.

”Det er håbløst uambitiøst, og jeg kan ikke forestille mig, at vi kan være med i en aftale på dette niveau”, siger Lisbeth Bech Poulsen, SF’s klimaforhandler, til Politiken.

Også regeringens støtteparti, DF, kritiserer udspillet i Politiken. Usikkerhed om fremtidige regler for grønne biler har ifølge avisen fået markedet til at gå i stå, og klimaplanen gør ikke den situation bedre, mener de.

”Det er – undskyld, jeg siger det – faktisk lidt til grin, og jeg synes ikke, man kan være det bekendt, hverken over for forbrugerne eller forhandlerne. At sende så meget usikkerhed i luften igen for 1.000 køretøjer... og miljømæssigt er det fuldstændig ligegyldigt med de 1.000 biler”, siger René Christensen, finansordfører for DF, til Politiken.

Venstres svar

Venstres skatteordfører, Louise Schack Elholm, siger til Politiken, at de 1.000 biler skal ses i lyset af, at regeringen samtidig vil nedsætte en kommission, der skal undersøge, hvordan man når målet på en million biler i 2030.

”Det her er jo det første skridt, vi tager, og her de første år giver det 1.000 biler”, siger hun til avisen.

Louise Schack Elholm kritiserer samtidigt Socialdemokratiet for deres klimaplaner. Socialdemokratiet vil have 500.000 elbiler i 2030.

”Man kan sige, at vi kommer med konkrete forslag til, hvad vi skal gøre. Socialdemokratiet har bare slynget et tal ud uden at komme med nogen som helst konkrete forslag. Og derudover nedsætter vi en kommission, som vil give os endnu flere redskaber i værktøjskassen”, siger hun til Politiken.