Arbejdsgiverne har fået øjnene op for humanister.
29.10.2018
Nyhed

Eksplosion af humanister ansat i private job

Antallet af humanister i arbejde inden for den private sektor er steget med 52 procent mellem 2010 og 2017, viser tal fra Danmarks Statistik. Der er stor efterspørgsel på humanister, mener arbejdsmarkedsforsker.

Af William Leerbeck Meyer

”Humanister kan mere end at bøje russiske verber og læse højt af Johannes V. Jensen”, konstaterer arbejdsmarkedsforsker og professor ved Aalborg Universitet, Henning Jørgensen, i seneste udgave af bladet DM Privat.

Tal fra en særkørsel, som Danmarks Statistik har lavet for Dansk Magisterforening, tyder på, at han har ret. Der er nemlig sket en kraftig vækst i antallet af privatansatte humanister. Fra 2010 til 2017 er der kommet 7.935 flere humanister i et privat job svarende til en stigning på 52 procent, skriver DM Privat.

“Humanister har fundet ud af, at de kan mere og skal mere i deres jobsøgning, så de kommer uden for den offentlige sektor. Jeg tror, man har gjort noget ekstra for at have øjnene åbne for den private sektor”, siger Henning Jørgensen i bladet.

Samlet set er 38 procent flere humanister kommet i job i 2017 i forhold til 2010.

Øget opmærksomhed
Forklaringen på den store vækst er ikke kun, at humanisterne har fået øjnene op for det private arbejdsmarked ifølge Henning Jørgensen.

Man har fra politisk side prioriteret privat vækst frem for offentlig vækst, og så er arbejdsgivere og jobcentre blevet mere opmærksomme på humanister, mener professoren.

Den udvikling vil fortsætte i fremtiden, tror han.

“Humanister kan både nu og i fremtiden honorere de krav, der er til at omstille sig. De forstår forskellige sprogområder, forskellige kundegrupper, kan kommunikere, kan ramme forskellige målgrupper og har stor kulturforståelse. Det kræver det moderne arbejdsmarked”, siger han til DM Privat.

De privatansatte humanister har ifølge tal fra Danmarks Statistik især fundet job inden for ”handel” (2.957 jobs), ”forlag, tv og radio” (2.116 jobs), ”undervisning” (2.068 jobs), ”rådgivning” (2.060 jobs) og ”it- og informationstjenester” (1.968 jobs).