Vandmiljøindsatsen er i fare for at blive forsinket, viser nyt notat. På billedet ses Gudenåen langs Pramdragerstien, som går fra Randers til Silkeborg.
07.05.2018
Nyhed

Internt notat: Alvorlige konsekvenser ved at udflytte Miljøstyrelsen

Et internt notat fra Miljøstyrelsen peger på alvorlige konsekvenser ved at udflytte styrelsen til Odense. ”Man har fuldstændigt smadret en velfungerende styrelse”, siger Danmarks Naturfredningsforening. Alternativet har kaldt den nye miljøminister i samråd.

Af Farhiya Khalid
”Godkendelser af pesticider kan trække markant ud. Vandmiljø- og vandløbsindsatsen vil blive forsinket, og tiltag på kemikalieområdet kan blive forringet.”

Det er nogle af de konsekvenser, udflytningen af Miljøstyrelsen kan føre til, viser et internt notat fra styrelsen selv, som Altinget har fået aktindsigt i.

Regeringen besluttede i januar, at Miljøstyrelsen skal udflyttes, hvilket betyder, at 440 stillinger skal flyttes fra København til Odense i løbet af 2018.

I det 20 sider lange notat er der identificeret 155 potentielle risikoområder ved udflytningen, og mange miljøområder risikerer at blive forværret som direkte konsekvens af udflytningen, skriver Altinget. Også virksomheder, der samarbejder med Miljøstyrelsen, kan på nogle områder "blive ramt økonomisk".

LÆS OGSÅ: Eksperter: Opdeling af Miljøstyrelsen lukker adgang til aktindsigter

Landbrugspolitisk rådgiver Thyge Nygaard fra Danmarks Naturfredningsforening har læst notatet og beskriver situationen som kritisk.

“Man har fuldstændigt smadret en velfungerende styrelse. Man sætter Miljøstyrelsen år tilbage på nogle områder. Det kan både komme til at gå ud over borgere, virksomheder, men også naturen og grundvandet,” siger Thyge Nygaard til Altinget.

Miljøstyrelsen meddeler i en skriftlig kommentar til Altinget, at notatet er udtryk for "rettidigt omhu", og at den har til formål, at "identificere, foregribe og så vidt muligt forebygge tab af produktivitet med mere i relation til styrelsens flytning til Odense."

“Der er i dette arbejdspapir i mange tilfælde tale om worst case-scenarier, som alene illustrerer en potentiel situation. Styrelsen arbejder målrettet på at forebygge disse scenarier – ikke mindst ved en omfattende og hurtig rekrutterings- og oplæringsindsats,” skriver vicedirektør Lars Møller Christiansen.

Udflytningen af Miljøstyrelsen kan ifølge notatet også betyde, at der kan opstå problemer med at nå kvælstofmålene fra Fødevare- og Landbrugspakken. En anden mulig konsekvens er længere sagsbehandlingstider på godkendelsen af pesticider og husdyr i landbruget, mens Danmark risikerer at miste indflydelse på EU’s pesticidvurderinger.

Miljøordfører Christian Poll fra Alternativet er foruroliget over situationen.

"Den bekymring, vi havde, da de valgte at udflytte så store klumper af dyb saglig indsigt fra Miljøstyrelsen, lader til at blive bekræftet," siger Christian Poll til Altinget.

Han har derfor kaldt den nyudpegede miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), i samråd.