Netværk for Første Generations Akademikere (FGA) skal give studerende fra ikke-akademiske hjem vejledning og støtte.
14.06.2018
Nyhed

Nyt netværk vil knække uddannelseskurven for børn af ikke-akademikere

Kasper Ring Madsen er nyuddannet økonom og medstifter af landets første netværk for Første Generations Akademikere (FGA). "Børn af akademikere har nogle ressourcer med hjemmefra, og de kan lettere navigere i de akademiske koder. Det vil vi forsøge at styrke blandt studerende fra ikke-akademiske hjem", siger han.

Af Farhiya Khalid

Børn fra hjem, hvor hverken mor eller far har en kandidatgrad fra universitetet, får nu et nyt tilbud, når de starter på universitetet.

Et nyt netværk for Første Generations Akademikere (FGA) skal nemlig være med til at give studerende fra ikke-akademiske hjem vejledning, støtte og et netværk gennem deres studietid og senere, når de skal ud på arbejdsmarkedet.

Ambitionen med netværket er at sætte fokus på de udfordringer, som universitetsstuderende, der ikke kommer fra akademikerhjem, kan møde, fortæller en af medstifterne, Kasper Ring Madsen.

”Vi vil gerne sætte fokus på de problemer, man kan støde ind i, men også hvilke potentialer der kan ligge i at have et andet blik på tingene. Og så skal det være et miljø, hvor man kan sparre med andre i samme situation”, siger Kasper Ring Madsen, der selv er nyuddannet økonom.

Nogen at spejle sig i 
Kasper Ring Madsen forklarer, at han i bakspejlet godt selv kunne have brugt et netværk, som søn af en slagter og sekretær, der valgte at læse økonomi. Derfor ser han frem til at agere mentor for nogle af de kommende studerende fra ikke-akademiske hjem, der måtte tilslutte sig netværket i fremtiden.

”De, der har forældre med akademisk baggrund, har det trods alt lidt lettere. De kan fx sparre med deres forældre ift. karrierespørgsmål eller bare det at tænke og skrive akademisk. Der kan man til tider føle sig sat bagud”, siger Kasper Ring Madsen.

”Det kan være svært at navigere i det her felt, når man ikke kender de akademiske koder og ikke har forældre, der selv har prøvet det”, fortæller han.

Den unge økonom understreger derfor vigtigheden af en gruppe, som studerende fra ikke-boglige hjem kan spejle sig i og samtidig skabe og styrke et netværk, som andre nogen gange får forærende.

”Netværk er vigtigt. Også i forhold til studiejob, ens første job efter studiet og brancheskift fx. Her forestiller jeg mig, at børn af akademikere har nogle ressourcer og redskaber, de kan trække på. Det vil vi forsøge at styrke blandt første generations akademikere”, siger Kasper Ring Madsen.

”Vi ved også, at der en stor frafaldsrate blandt unge fra ikke-akademiske hjem. Så det her kunne også være en måde at fastholde dem i deres uddannelse. Derfor håber vi at få et godt samarbejde med de enkelte uddannelsesinstitutioner”, siger han.