21.06.2018
Nyhed

Fyringsrunde på vej på Nationalmuseet

Nationalmuseet skal spare 30,6 millioner kroner de kommende år, og direktør Rane Willerslev tvinges til fyrringer.

Af Martin Ejlertsen

En besparelse på 30,6 millioner kroner på Nationalmuseet de næste år tvinger direktør Rane Willerslev til en fyringsrunde til efteråret. Det oplyser museet i en pressemeddelelse.

Udmeldingen kommer, efter museet de seneste måneder har gennemført en analyse af økonomien frem mod udgangen af 2021.

"Jeg er rigtig ked af denne situation, og jeg er personligt meget berørt af udsigten til at skulle tage afsked med gode kolleger. Vores økonomi er presset, især af to procent-besparelserne, og jeg har brugt enhver anledning til at forsøge at råbe politikerne op. Men der er desværre ingen tegn på, at nedskæringerne bliver taget af plakaten", udtaler Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, i pressemeddelelsen.

Pres fra omprioriteringsbidrag
Nationalmuseets oplyser, at økonomi er under pres fra det politisk bestemte omprioriteringsbidrag, der reducerer Nationalmuseets bevilling med to procent hvert år.

Derudover er Nationalmuseets budgetter de kommende år bl.a. påvirket af udgifter til ny magasinbygning samt omlægninger af fjernvarme og IT. På trods af en forventet stigning i indtægterne kommer museet derfor i løbet af de næste tre år til at mangle henholdsvis 16,3, 24,4 og 30,6 millioner kroner i de årlige budgetter.

For at undgå at skulle lave løbende nedskæringer, der vil sætte museet i en permanent tilstand af usikkerhed og bremse udvikling, har Nationalmuseets direktion besluttet at finde blivende besparelser for 30,6 millioner kroner allerede med virkning fra 2019-budgettet.

Frivillige aftaler
Nationalmuseet oplyser, at man over de kommende måneder vil afsøge alle muligheder for at finde besparelser på driften, der kan nedbringe antallet af afskedigelser. Det kan fx være fraflytning og afhændelse af bygninger, der ikke tjener væsentlige magasinerings- eller formidlingsformål.

Nationalmuseet vil desuden i perioden op til afskedigelsesrunden etablere mulighed for at indgå aftaler om frivillige fratrædelser.