13.06.2018
Nyhed

EU vil indføre øremærket barsel i Danmark

Selv om skiftende danske regeringer har afvist at indføre øremærket barsel til partneren til den gravide, så lægger et nyt EU-direktiv op til at øremærke to måneder af barslen til den gravides partner.

Af Tobias Dinnesen
Mens man i lande som Sverige, Island og andre nordiske lande har haft stor succes med at indføre øremærket barsel til partneren til den gravide, så har danske politikere tøvet med at følge trop.

Senest var den daværende SSFR-regering i 2013 tæt på at indføre tre måneders øremærket barsel til den gravides partner, men dengang strittede Socialdemokratiet imod.

Men nu ender det formentlig med at være ligegyldigt, hvad de danske politikere mener. For EU har et nyt direktiv på vej, som i vedtaget form vil pålægge Danmark og andre lande, der ikke øremærker en del af barslen til barnets far eller den gravides partner, til at øremærke to måneder af barslen til en anden end barnets mor.

Det ærgrer beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), som fortæller, at lige nu ser ud til, at EU vil vedtage ændringen.

”Det er en position, vi fra dansk side prøver at bekæmpe, for vi er imod det. Vi mener, det er et nationalt anliggende. Og vi mener, at det er et familieanliggende, hvor den enkelte familie skal have lov at indrette sig som man finder det bedst”, siger han til Ritzau.

DM: Det er en fantastisk nyhed
Helt så loren er Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening (DM), langt fra ved situationen. Hun kalder det tværtimod ”fantastisk”, at EU vil øremærke barsle til partneren til den gravide.

Hun peger på en undersøgelse fra Epinion for DM, LO, FTF, IDA og Djøf, der viste, at lige under halvdelen af alle fædre gerne ville tage mere barsel end i dag, og at 92 procent af alle fædre oplevede barrierer som løntab og manglende forståelse fra arbejdsgiveren for, at de kunne tage en større andel af barslen.

”Jeg er ovenud tilfreds med, at EU vælger at gribe ind på det her område. Problematikken er gang på gang blevet skudt til hjørne af danske politikere, og derfor er det fantastisk, at alt nu tyder på, at vi får øremærket barsel til mænd med EU’s hjælp ”, mener DM-formanden.

”Vi ved, at øremærket barsel er et af de væsentligste redskaber til at opnå reel ligestilling på arbejdsmarkedet. Barsel har i dag store konsekvenser for kvinders løn, pension og karrieremuligheder, og hvis både mænd og kvinder går på barsel, vil forskellene udjævne sig. Der er ingen tvivl om, at der vil være tale om et ligestillingsmæssigt kvantespring, hvis det her bliver til virkelighed”, fortsætter hun.

Derfor opfordrer hun også regeringen og andre, der ser det som et stort indgreb, til at tage en tur op i helikopteren og se på problemet med fælleskabets øjne.

”Jeg er helt med på, at det for nogle familier vil blive omfattet som en indgriben. Men ligestilling er så vigtig en sag, at vi ikke må gøre det til et individuelt anliggende. Ligestilling er et samfundsanliggende, som skal løftes på samfundsniveau, og jeg er sikker på, at vi om 30 år vil kigge tilbage og tænke, at øremærket barsel var med til at skabe en ny og god udvikling for vores arbejdsmarked og samfund”, pointerer Camilla Gregersen.