07.02.2018
Nyhed

Cepos, DA, LO og Akademikerne: Drop udflytning af vismænd

En række organisationer advarer mod at flytte Det Økonomiske Råds sekretariat fra København til Horsens. ”Det kan koste os vækst og velstand”, lyder bekymringen.

Af Farhiya Khalid
Det er sjældent, at Akademikerne, LO, Dansk Arbejdsgiverforening og Cepos er enige om særlig meget, hvad angår dansk politik og økonomi.

Men organisationerne er i hvert fald enige om, at regeringens plan om at udflytte Det Økonomiske Råds sekretariat fra København til Horsens er en dårlig idé. Derfor råber organisationerne vagt i gevær i et fælles brev. Det skriver Børsen tirsdag.

“Vi mener, at det er vigtigt for Danmark, at vi fortsat har en stærk vismandsinstitution, der som vagthund er centralt placeret i det økonomisk-politiske miljø. Som medlemmer af Det Økonomiske Råd skal vi derfor opfordre regeringen til at genoverveje beslutningen og undlade flytningen af Det Økonomiske Råds sekretariat.”

Sådan lyder det i brevet, der er adresseret til statsminister Lars Løkke Rasmussen, Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille og minister for offentlig innovation Sophie Løhde.

Opfordringen er underskrevet af Dansk Arbejdsgiverforening, Dansk Byggeri, LO, Dansk Metal, 3F, Akademikerne, DI, Dansk Erhverv, Forbrugerrådet Tænk, Cepos, Finansdanmark, FTF og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og SMVdanmark, der alle er medlemmer af Det Økonomiske Råd.

En uafhængig økonomisk vagthund

Afsenderne mener grundlæggende, det er fornuftigt med udflytningen af statslige arbejdspladser. Alligevel frygter de konsekvenserne af en udflytning af Det Økonomiske Råds sekretariat, der normalt understøtter deres arbejde i Det Økonomiske Råd.

"Lige præcis i forhold til vismændene er det sindssygt vigtigt for den økonomiske debat og vores erhvervsliv, at vi har en stærk og uafhængig stemme som Det Økonomiske Råd, hvor de via højtkvalificerede analyser er i stand til at se den siddende regering efter i kortene, og i stand til at komme med økonomiske anbefalinger," siger Lars Storr-Hansen direktør i Dansk Byggeri til Børsen.

Lars Storr-Hansen frygter, at sekretariatets flytning til Horsens vil gøre det sværere at leve op til rollen som en uafhængig vagthund over for den siddende regerings økonomiske politik.

”Så i sidste ende vil det kunne medføre dårligere beslutninger i den økonomiske politik, og i sidste ende risikerer vi så, at det koster os vækst og velstand," siger han.

Fællesbrevet har dog ikke ændret på Økonomi- og Indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Billes holdning til udflytningen af sekretariatet.

"Jeg er enig i, at det er vigtigt, at Det Økonomiske Råd udgør en stærk, uafhængig vismandsinstitution og agerer finanspolitisk vagthund. Men jeg tror godt, det kan lade sig gøre at få en fornuftig sekretariatsbetjening i Horsens," skriver ministeren til Børsen.