Hærfugl i Madrid, Spanien
Hærfuglen, der her ses i Madrid i Spanien, er en af de nye, mere farverige fugle, som kan være på vej til Danmark.
02.08.2018
Nyhed

Sommerens tørke kan ruske op i vores ”friserede” natur

Selv om landmændene har det ekstremt svært i den danske sommervarme, så er der langt fra kun negative konsekvenser at spore efter den tørke, som har lagt sig over Danmark denne sommer, mener professor på Statens Naturhistoriske Museum.

Af Tobias Dinnesen og Anna Dalsgaard
Det er en unik situation, at der er så varmt og tørt i Danmark denne sommer.

Sådan lyder skudsmålet fra Carsten Rahbek, professor i makroøkologi og forskningsleder for den gruppe af forskere, der arbejder med biodiversitet og makroøkologi på Statens Naturhistoriske Museum.

Men selv om der eksempelvis er registreret dobbelt så mange guldsmede og sommerfugle, som man plejer at registrere, så er det svært at vide, om de vender tilbage år efter år, eller om der er tale om enlig svale, forklarer professoren.

Til gengæld er Carsten Rahbek ikke i tvivl om, at den danske natur uanset hvad kommer til at forandre sig markant gennem de kommende 100 år.

”Vi ved fra masser af forskning, at der kommer en stor foranderlighed i den danske flora og fauna. Der bliver varmere somre, der bliver mindre nedbør, og den kommer heftigere. Det kan vi modellere på for hele Europa. Når vi gør det, kan vi se, at den danske flora og fauna kommer til at forandre sig dramatisk de næste 50-100 år”, forklarer professoren.

”Vi har lavet en model, der viser, at 20 procent af de danske fuglearter vil forsvinde og 20 procent nye vil komme ind fra Sydvesteuropa. Vi er i gang med at se den proces, hvor vi ser fuglene flytte rundt til forhold, der passer dem”, fortsætter han med henvisning til fx skestorkene, som kom til Danmark for nogle år siden og klarer sig godt.

Klimaet rusker op i den velfriserede natur
Men sommerens tørke kan også på sigt vise sig at være en gave til den danske natur, mener Carsten Rahbek.

”Vi har lavet en natur, der er friseret og uforanderlig. Det her vejr kan - med streg under kan - ruske op i det. Det kunne være positivt for biodiversiteten, hvis vi havde store naturområder, hvor naturen kunne få lov til at regere”, mener professoren.

Han forklarer, at den danske natur lider under, at der dels er for lidt plads, men også at der mangler nogle naturlige processer og dynamikker, som rusker op i naturen, så der bliver skabt udvikling og større mangfoldighed på sigt.

Han peger på, at både oversvømmelser og tørke kan være gode måder at sætte gang i den proces.

”Nu er vi af gode grunde oppe og køre over frygten for brand, men i naturen er brand en naturlig proces, og den har vi holdt i ave i mange år, så den proces mangler derude. Mange lande bruger det som plejeforanstaltning, som styrer og kontrollerer det, fordi de har fundet ud af, at naturen har brug for det engang i mellem”, fortæller Carsten Rahbek.

”Med den her sommer, ville der være risiko for, at lyn kunne forårsage brande, hvilket sandsynligvis ikke vil ske. Men vi ved, at det giver nye begyndelser og skaber grobund for, at nye ting kan komme op og tilpasse sig, hvis det sker”, uddyber professoren.