21.08.2018
Nyhed

Beskæftigelsesminister vil fastholde udenlandske studerende i Danmark

Få udenlandske studerende finder job i Danmark, når de er dimitteret fra et dansk universitet. Det vil beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) lave om på.

Af Ole Obitsø

Når udenlandske studerende er dimitteret fra et dansk universitet, er det meget få, der efterfølgende finder et job i Danmark.

Faktisk har 70 procent af alle udenlandske dimittender ikke fundet et job i Danmark 21 måneder efter, de har endt deres uddannelse i Danmark. Og 38 procent af dem er helt flyttet ud af landet. Det viser en særkørsel, Dansk Statistik har lavet for Magisterbladet.

Men det er ikke godt nok, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Berlingske.

“Vi skal blive langt bedre til at fastholde dem, der kommer til Danmark for at læse, og undgå, at de for eksempel tager tilbage til deres hjemland for at blive arbejdsløse,” siger han.

“Der er simpelthen for mange, som tager deres uddannelse i Danmark, som ikke har lyst til at blive her,” siger ministeren.

I næste måned præsenterer ministeren og regeringen et nyt udspil, som skal sikre mere udenlandsk arbejdskraft i Danmark. Her vil fastholdelse af de udenlandske studerende være en del af udspillet.

Beskæftigelsesministeren opfordrer desuden til, at flere danske virksomheder bør sikre de studerende et job i Danmark, imens de studerer på landets universiteter. Det vil give en større tilknytning til arbejdsmarkedet, mener han.

Tallene har affødt skarp kritik fra Dansk Folkeparti.

“Det er jo rystende, at viljen til at bidrage til det danske samfund, efter man har fået en uddannelse, er så lille,” har Dansk Folkepartis uddannelsesordfører, Jens Henrik Thulesen Dahl, sagt til Magisterbladet.

Han foreslår, at man begrænser uddannelser på engelsk i Danmark. Det, mener han, vil medføre, at flere af de udenlandske studerende lærer dansk og efter uddannelsen er mere motiverede for at blive i Danmark.