16.04.2018
Nyhed

LO: Konflikt bør udskydes to uger

Staten og kommunerne har forhandlet om de kommende overenskomster for det offentlige område hele weekenden. Men selv om topforhandlerne mener, at man ikke er kommet tættere på en løsning, er der håb endnu.

Af Anna Dalsgaard
”Risikoen for storkonflikt er større end i går. Vi har stadig et par chancer inden deadline, men det er ikke godt, at vi ikke er blevet enige”, sagde de kommunalt ansattes topforhandler Anders Bondo Christensen til DR, kort efter at han kom ud fra Forligsinstitutionen efter at have forhandlet fra søndag formiddag til mandag morgen om overenskomsterne på det kommunale område.

Michael Ziegler (K), der er chefforhandler for kommunerne, erkender også, at risikoen for storkonflikt er stor. 

”Vi har undervejs haft en positiv udvikling, men overordnet set er vi ikke kommet afgørende tættere på en løsning, sagde han til DR, inden han tog en kort pause i forhandlingerne, da der er indkaldt til forhandlinger på det regionale område mandag klokken 10.

Senere i dag er det så statens tur til at forhandle igen, efter at parterne på statens område skiltes lørdag aften, efter at have forhandlet hele dagen uden at komme tættere på en løsning.

Mulighed for udsættelse af konflikten i endnu 14 dage
De største knaster vurderes fortsat at være uenigheden om løn, den betalte spisepause og lærernes arbejdstid.

De kommunale forhandlere er inviteret til møde i forligsinstitutionen igen tirsdag, som samtidig er deadline for at nå til en løsning i denne forhandlingsperiode, hvis storkonflikten skal afblæses. 

Men forligsformand Mette Christensen har tidligere udskudt konflikten én gang og har mulighed for at udskyde den i endnu 14 dage, hvis hun mener, at der er så meget bevægelse i forhandlingerne, at der er noget at bygge videre på. 

Lektor og forskningsleder ved Københavns Universitet, Mikkel Mailand, sagde søndag til Berlingske, at det er op til forligsmanden at finde nogle sprækker i uenighederne, som de videre forhandlinger kan bygge på. Dem kan hun så bruge til enten at lave et forlig eller til at tro på, at der er så meget perspektiv i at fortsætte, at hun vil udsætte konflikten igen. 

LO tror så meget på at der er håb i sprækkerne, at LO-gruppen vil bede forligsformanden om at udskyde konflikten i yderligere to uger.

Det bekræfter FOA-formand Dennis Kristensen, der siger til TV 2, at parterne skylder at give den en ekstra skalle.

”Det er jo nærmest selvpinerisk at bede om flere timer, men jeg synes, det er så brandærgerligt. Nu har vi de her tre klumper: Løn, spisepause og lærerarbejdstid, og vi har trods alt set, at arbejdsgiverne har bøjet sig, det skal de anerkendes for. Vi har også bøjet os, så det er simpelthen bare for brandærgerligt, hvis vi ikke kan få det sidste på plads og dermed få det, der kunne blive til et samlet forlig", siger han.