Det bliver fra statens side ikke spekuleret i, at der kommer konflikt, forklarer statsministeren.
10.04.2018
Nyhed

Løkke vil bruge overskud fra strejke og lockout på velfærd

Hvis parterne ikke bliver enige, og det ender med en konflikt, vil statsminister Lars Løkke Rasmussen oprette en velfærdspulje, som skal sørge for, at overskuddet fra en eventuel strejke og lockout kommer ud og bliver brugt på velfærd.

Af Tobias Dinnesen
Statsminister Lars Løkke Rasmussen lægger sig i kølvandet på en række kommuner landet over, der har meldt ud, at overskuddet fra en eventuel konflikt i forbindelse med de igangværende OK18-forhandlinger skal bruges på velfærd og ikke bare lukke huller i slunkne kommunekasser.

I et interview med DR Nyheder fortæller han tirsdag morgen, at han og regeringen gerne vil gendrive det, han kalder "myter" om, at regeringen og de offentlige arbejdsgivere skulle spekulere i, at en konflikt giver et overskud på bundlinjen. Derfor lover han nu, at et overskud fra en eventuel bliver brugt på velfærd.

"En del af pengene vil skulle bruges bagefter på at indhente det fortabte, men der vil være noget i overskud – og så vil vi gøre nettoregnestykket op bagefter og sikre, at de penge vender tilbage. Derfor vil jeg lave en velfærdspulje", siger han til DR Nyheder og forklarer, at han og regeringen endnu ikke har lagt sig fast på, hvad puljen af "engangspenge" skal gå til.

LÆS OGSÅ: Holbæk øremærker konfliktkroner til velfærd

Kommer konflikten tættere på?

Udmeldingen kommer, fordi han ifølge eget udsagn gerne vil sende et politisk signal om, at hverken regeringen eller de offentlige arbejdsgivere spekulerer i, hvad der er at tjene ved en eventuel konflikt.

Til gengæld bringer udmeldingen ham også mere i spil i forhold til de igangværende forhandlinger, og derfor bliver han også spurgt, om udmeldingen kommer, fordi statsministeren mener, at konflikten nærmer sig:

"Det er ikke mig, der forhandler overenskomsten. Det gør min minister for innovation sammen med kommunerne og regionerne. Det har pågået hos forligsmanden gennem lang tid, og der er en deadline, der begynder at nærme sig, og der er jo ikke en nogen løsning endnu", siger han og forklarer, at han ikke ønsker en konflikt, men i sagens natur er nødt til at forberede sig på, at det kan risikere at ske.