14.11.2017
Nyhed

Hver anden nye studerende
er overrasket over,
hvor hårdt studiet er

Og karakterne betyder intet for, om de overvejer at droppe ud af studiet, fordi det ikke er som forventet. Det viser ny analyse. Se de tre vigtigste pointer fra analysen.

Af Troels Kølln

”De seneste års stigende optag på de videregående uddannelser har affødt debat – både om et faldende fagligt niveau og 12-talsinflation, men også om forøget pres og stress blandt studerende”.

Sådan indleder Danmarks Evalueringsinstitut, EVA, en ny analyse af, hvordan nye studerende på videregående uddannelser oplever deres nye studier. Og konklusionen er klar: 

Nye studerende bliver overraskede over, hvad deres uddannelse kræver.

Her er de tre vigtigste pointer fra rapporten, der er baseret på spørgeskemadata fra 10.229 studerende indsamlet i februar 2017 samt data fra Danmarks Statistik

  1. Hver anden nye studerende oplever, at studiet er mere krævende end forventet
    Det svarer de et halvt år efter studiestart. Kun 15 % føler, at uddannelsen er mindre krævende end forventet.

  2. Karaktererne fra gymnasiet betyder intet
    Studiet bliver oplevet lige så hårdt af studerende med gode og dårlige karakterer fra gymnasiet. Det er uanset om deres karaktersnit var over 10 eller under 4.

  3. Både hårdere og lettere studier fører til overvejelser om at droppe ud
    Blandt studerende, der oplever uddannelsen som enten mere eller mindre hård end forventet, overvejer dobbelt så mange at droppe ud sammenlignet med studerende, der ikke er overraskede over presset.

Læs hele rapporten her (pdf).