Copenhagen Towers i Ørestaden var udvalgt som hovedkvarter for EU-agenturet EMA, der beskæftiger ca. 900 ansatte.
20.11.2017
Nyhed

Danmark tabte kampen om 900 nye EU-arbejdspladser

Danmark var blandt de tre sidste kandidater i kampen om at få Det Europæiske Lægemiddelagentur til landet. Med følger 900 arbejdspladser, men i anden runde af afstemningen sorterede de øvrige EU-lande København fra.

Af Troels Kølln

Den danske regering og embedsværk har længe arbejdet for at trække Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, til København– noget som også Dansk Magisterforening har lobbyet aktivt for.

Og selv om København kom med til anden runde af den afstemning, der skulle bestemme den endelige destination, så valgte de øvrige EU-lande os fra i den direkte konkurrence med Milano og Amsterdam.

EMA er det agentur, der godkender og overvåger brugen af lægemidler i EU. Det har et budget på 322 mio. euro om året (ca. 2,4 mia. kroner) og 900 arbejdspladser, hvoraf mange er akademiske.

Agenturet, der har eksisteret siden 1995, har hidtil ligget i London, men skal nu flyttes, fordi Storbritannien har meldt sig ud af EU.

Dansk Magisterforening har håbet på, at EMA kunne være med til at skabe flere akademiske job inden for sundhedsområdet.

“Det er ærgerligt, for Danmark var det helt oplagte sted at lægge EMA. Vi har i den grad stærke forskningsmiljøer i det private, på hospitaler og på universiteterne, som EMA kunne have spillet positivt ind i", siger Camilla Gregersen. 

"Regeringen har gjort en stor indsats, men nu hvor den ikke er kommet i mål, er det oplagt at kigge på, hvordan vi ad andre veje kan styrke life-scienceområdet, som er et væsentlig vækstområde for Danmark”, siger hun.

LÆS OGSÅ: Sundhed skaber magisterjob

18 lande var med i buddet om at huse EMA.

Det er dog ikke nogen økonomisk katastrofe, at EMA ikke kommer til Danmark. Der er nemlig ingen sikker viden om, at det rent faktisk skulle være en god forretning.

"Det bliver ofte sagt, at det giver økonomiske fordele for værtslandet at huse et EU-agentur, men så vidt jeg ved, har der aldrig været videnskabelig forskning, der har bekræftet den hypotese", siger professor Ellen Vos til magasinet Euobserver.

Til gengæld ville agenturet have kostet den danske stat i omegnen af 1,2 mia. kroner i 20 års gratis husleje.

Udenrigsministeriet uploadede i sommers en reklamevideo på YouTube i et forsøg på at brande Danmark i kampen om EMA. Her forklarer Løkke Rasmussen, at han gerne vil have agenturet placeret i Copenhagen Towers i Ørestaden.