20.03.2017
Nyhed

Fremtidsminister: Universiteterne skal være politisk uafhængige

At universiteterne skal styres bedre betyder ikke, at universiteterne fremover bliver politisk styret. Det fastslog uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) ved en tale til Videnskabernes Selskab.

Af Martin Ejlertsen
Der skal indføres nye procedurer for vedtagelse af formændene og de eksterne medlemmer af universitetets bestyrelser. Det forslag har uddannelses- og forskningsminister Søren Pind (V) for nyligt fremlagt.

Forslaget om at forbedre styringen af universiteterne har skabt bekymring om, hvorvidt universiteternes bestyrelser fremover bliver politisk styret. Men Søren Pind – som selv har introduceret sig som fremtidsminister - fastslår nu, at hans nylig fremsatte forslag til forbedring af styringen af universiteterne ikke betyder, at universiteterne mister sin uafhængighed.

Det kom frem ved en tale, som forsknings- og uddannelsesministeren holdte ved Videnskabernes Selskabs årsmøde i sidste uge.

"Jeg ved, at nogle er bange for at mit forslag kan kompromittere universiteternes uafhængighed. Jeg kan fortælle, at det er på ingen måde, hvad vi agter at gøre. Og jeg kan fortælle, at jeg er virkelig uenig med de stemmer".

Brud med armslængdeprincippet
Formand for Danske Studerendes Fællesråd (DSF) Sana Mahin Doost udtrykte tilbage i februar stor bekymring for Søren Pinds forslag om at blande sig i, hvordan sammensætningen af universiteternes bestyrelser foregår.

"Det vi har læst er meget bekymrende, for i realiteten er det et brud på armslængdeprincippet, som har været helt grundlæggende for den måde, universiteterne hidtil er blevet styret på”, udtalte DSF's formand.

Hun efterlyste en god forklaring på, hvorfor Søren Pind ønsker at ændre den nuværende styrelseslov.

Bedre rammer – ikke mindre uafhængighed
Søren Pind fastslog i sin tale til Videnskabernes Selskab, at han tror forslaget vil forhindre politisk "mikro-management".

"Jeg tror, det vil skabe en langt bedre rammer for universiteternes selvstyre. Dette - og ikke en nedskæring af universiteternes uafhængighed - er formålet", sagde Søren Pind.

Han påpegede, at dialogen og samarbejdet mellem universiteterne bestyrelser og ministeriet bør være tæt, så udfordringer løses i samarbejde - snarere end gennem politisk indgriben fra ministeriets side.

"Jeg er overbevist om vores nye forslag vil etablere en bedre position for universiteterne til at udfylde denne rolle", sagde forskningsministeren