03.03.2017
Nyhed

Danmark går ind i kampen mod alternative fakta

Den 22. april går forskere fra hele verden på gaden for at markere et opgør med fake news og alternative fakta. Nu kommer ”March for Science” også til Danmark, hvilket bl.a. Dansk Magisterforening og Danske Videnskabsjournalister står bag.

Af Louise Egholm Burcharth
Postfaktuel tidsalder.

Sådan er det moderne samfund blevet døbt. Og med den amerikanske præsident Donald Trumps ”alternative fakta” og politiske angreb på forskning er det på mange måder blevet en realitet.

Men nu er Danmark også med den 22. april, hvor forskere og andre interesserede fra hele verden demonstrerer mod den øgede politiske indblanding i videnskab og forskning.

Camilla Gregersen er formand for Dansk Magisterforening, der er medarrangør af den danske udgave af March for Science. Ifølge hende skal marchen understrege værdien af uafhængig og faktabaseret forskning, hvor en bred alliance er vigtig.

”Vi ønsker at sende et kraftigt signal om, hvor vigtig viden og faglighed er for at undgå, at vi bevæger os ind i en postfaktuel tidsalder”, siger hun i en pressemeddelelse og opfordrer alle interesserede til at engagere sig i marchen.

Fakta kan ikke gradbøjes
March for Science er netop en reaktion på situationen i USA med Donald Trump, der lægger mere vægt på meninger frem for fakta. Det har fået forskere til at stå sammen for at sikre, at videnskab og fakta ikke viger for holdninger og meninger. Camilla Gregersen håber, at man med marchen også kan markere behovet for det i Danmark.

”Fakta og holdninger er to forskellige ting – og fakta kan ikke gradbøjes. Jeg håber, at vi med marchen kan signalere, at der også i Danmark er behov for at fastholde respekten for videnskaben og fagkundskaben – også når det ikke er politisk belejligt”, siger hun i pressemeddelelsen.

De praktiske detaljer omkring marchen er ikke faldet på plads endnu. Men Dansk Magisterforening håber på, at så mange som muligt vil bakke op om initiativet – enten ved at hjælpe til med planlægningen eller deltage den 22. april.

”Det er nødvendigt at tage et opgør med fake news, inden det bliver en del af vores hverdag og en accepteret del af samfundsdebatten. Derfor har vi valgt at engagere os i March of Science. Det er mit håb, at både DM’s medlemmer og andre organisationer vil støtte op om arbejdet og gerne aktivt gå ind i planlægningen af arrangementet”, siger Camilla Gregersen i pressemeddelelsen.