Flere topuniversiteter i England bager på deres egne brexit-strategier, og de er mere end velkomne i Frankrig, forlyder det fra Paris.
09.03.2017
Nyhed

Brexit kan lokke topuniversiteter ud af England

Ansøgertallet fra unge i andre EU-lande til de britiske uddannelser daler allerede. Forskning er i fare. Nu overvejer flere universiteter deres egen Brexit-strategi.

Af Pernille Siegumfeldt

Er Oxford University på vej til Paris?

Flere britiske medier hævdede for nylig, at det britiske Eliteuniversitet skulle være på vej til at oprette en satellit-campus i Frankrig. Det skulle ske for bl.a. at sikre, at EU-finansieringen af store forskningsprojekter ikke tørrede helt ud som følge af brexit-afstemningen.

En talsperson fra Oxford har benægtet planerne om, at den 700 år gamle institution bager på sin egen brexit-strategi.
Til gengæld har et andet førende universitet, Russel Group Institution Warwick, været åbenlys vært for en delegation af ledere fra parisiske universiteter, der kom for at diskutere fremtidsplaner.

Frankrig rækker hånden ud
”Vi er fremadrettet stærkt interesserede i, hvordan vi kan udvikle et tættere samarbejde med vores partneruniversiteter over alt i Europa”, siger en pressemedarbejder fra Russell Group Institution Warwick ifølge avisen Huffington Post UK.

I Frankrig rækker man med glæde hånden ud i håb om at indgå tætte alliancer med flere af Englands topuniversiteter.

Pariser-dekan Jean-Michel Blanquer, der har en fortid som generaldirektør i det franske forskningsministerium forklarer i  Huffington Post UK, at en koordineret indsats er i gang for at få nogle af de bedste britiske universiteter etableret i Frankrig.

"Vi vil sige til briterne, at et tættere samarbejde på tværs kun kan blive en win-win situation”, siger han ifølge avisen.
 
14 pct færre ansøgere til Cambridge
Englands førende forskere og professorer har over en bred kam kaldt briternes farvel til EU for ”den største katastrofe i mange, mange år for d videregående uddannelser”.
Allerede nu begynder universiteterne at mærke konsekvenserne af afstemningen.

 Ifølge Associated Press er bunkerne med ansøgninger til bacheloruddannnelserne på Cambridge University fra unge europæere uden for UK allerede nu dalet med 14 procent.

Kandidatstuderende fra andre lande, som allerede  er indskrevet på universiteter i England, er blevet forhindret i at fortsætte deres studier.

Samtidig hersker en stigende usikkerhed blandt forskere og undervisere om fremtiden for de mange tværnationale samarbejdsprojekter, som britiske universiteter indgår i, herunder EU´s forskningsprogram Horizon 2020.