22.05.2017
Nyhed

Ragnarock overdriver besøgstal

Museumskoncernen ROMU har overdrevet besøgstal i indberetning til Danmarks Statistik.

Af Thomas Bøttcher

Det var en stolt museumsdirektør på Ragnarock, der i begyndelsen af maj konstaterede, at Roskildes nye museum i løbet af det første år har haft 100.000 besøgende gæster.

”Det er gået over al forventning” sagde museumsdirektør Frank Birkebæk til det lokale medie Paperboy, og på Facebook skrev museet, at ”vi er ved at sprænges af stolthed” over de 100.000 gæster.

Nu viser det sig imidlertid ifølge Politiken, at besøgstallet har været voldsomt overdrevet.

Ifølge dagbladet har der kun været 65.000 gæster, der har løst billet til selve udstillingen, men i tallet på 100.000 indregner alle, der går ind og ud af museets dør - inklusive håndværkere, medarbejdere der skulle ud at ryge eller gæster, der blot har drukket en kop kaffe i museets Café.

Til Danmarks Statistik har Romu ifølge Politiken opgjort tallet til 70.322, hvilket dækker over perioden fra åbningen i maj og frem til årskiftet.  

Ifølge Berit Taul fra Danmarks Statistik fremgår det ellers tydeligt af det spørgeskema, museet skal udfylde, at museet skal indberette antallet af besøgende på udstillingen samt deltagere i særarrangementer og undervisning på museet.

Overfor Politiken forsvarer Ragnarocks bestyrelsesformand, Joy Mogensen, at museet har medtaget gæster, der ikke betaler entre og f.eks. blot bruger cafeen. 

”Jeg vil gerne forsvare, at vi tæller både dem, der løser, og dem, der ikke løser billet. Museernes overlevelse afhænger af, at vi gør os relevante for et bredere byliv(…) Jeg synes, at Danmarks Statstiks måde at opgøre på er gammeldags”, siger hun.