22.05.2017
Nyhed

Borgmester: Ny ROMU-chef skal have fokus på arbejdsmiljø

Arbejdsmiljø får særligt fokus i ansættelsen af ny direktør for Romu. Det sker efter Politikens artikler om chikane og mobning på museet, oplyser Lejres Borgmester Carsten Rasmussen. Samtidig kræver medlem af kulturudvalget i Roskilde Kommune kulegravning af sagen.

Af Thomas Bøttcher

Tavlen skal vaskes ren, når det gælder arbejdsmiljøet på museet Romu i Roskilde.

Det siger næstformand i museets bestyrelse og borgmester i Lejre, Carsten Rasmusen, efter de seneste dages artikler om museets arbejdsmiljø i Politiken. Avisen har talt med 20 nuværende og tidligere medarbejdere ved museet, der beskylder museets nuværende ledelse for at mobbe og chikanere de ansatte.

Arbejdsmiljøet ved museet får derfor særligt fokus i det ansættelsesudvalg, der skal finde en ny direktør til museet, fordi Frank Birkebæk, den nuværende leder og centrum for anklagerne, går på pension.

”Magisterbladet har tidligere skrevet om sagen, Politiken har nu gjort det samme, og der ligger de her APV’er. Det er klart, at uanset hvad der er op og ned på historien, så er det noget, bestyrelsen må tage meget alvorligt. Derfor er det klart, at vi ud over det museumsfaglige også ser på det personalemæssige som noget meget centralt i forbindelse med ansættelsen”, siger Carsten Rasmusen.

Til gengæld mener han ikke, at bestyrelsen også skal rette sit fokus på den nuværende ledelse.

”Jeg synes man skal kigge fremad og ikke tilbage. Hvis den nuværende leder skulle fortsætte, så ville det nok være der, man kiggede. Men nu kommer der per automatik et eller andet form for rent blad”, siger han.

Opbakning til redegørelse
Karsten Lorentzen, medlem af kulturudvalget i Roskilde Kommune for Dansk Folkeparti, kræver imidlertid en redegørelse om arbejdsforholdene på Romu.

Karsten Lorentzen mener, at der er behov for at vide, hvad der er ”op og ned i sagen”.

”Jeg må sige, at jeg er chokeret. Kommunen smider millioner efter Romu, og vi ynder jo altid at tale meget om arbejdsvilkår og trivsel i kommunen. Frank Birkebæk er måske nok væk til august, men det gør det ikke mindre vigtigt at få indblik i, hvad det er der er foregået, og hvad det er for budskaber, som medarbejderne ikke har kunnet komme af med”.

Han kritiserer samtidig Roskildes Borgmester, Joy Mogensen for ikke at være gået ind i sagen tidligere.

”Når hun regerer nu, er det jo udelukkende fordi, at den kom på forsiden af Politiken. Hun kunne ikke undslå sig. Men omvendt ser jeg ikke, at hun siger noget, som hun ikke har sagt tidligere. Nemlig at hun fortsat bakker op om direktøren”, siger Karsten Lorentzen.

”Der skal ryddes op på ROMU, og det skal sikres, at der fremover kommer et godt arbejdsklima. Vi må sikre, at den medarbejderpleje, der praktiseres på rådhuset, og som jeg ved, de gør så meget ud af, også gælder for vores samarbejdspartnere. Det tror jeg dårligt, at nogen i byrådet kan være uenig i”, understreger han.

Det har ikke umiddelbart været muligt at få en kommentar fra Roskildes Borgmester Joy Mogensen og Birgit Pedersen, formand for kulturudvalget for SF og medlem af Romus bestyrelse, ønsker ikke at udtale sig.

Evan Lynnerup, næstformand for kulturudvalget og medlem af Venstre, bakker dog op om en redegørelse.

”Det er primært en sag mellem Frank Birkebæk og bestyrelsen, eftersom vi normalt ikke blader os i personaleforhold. Men når det er sagt, så er jeg enig med Karsten Lorentzen i, at i og med at vi støtter museet med mange penge, så er det jo også rimeligt, at vi har en fornemmelse af, hvad det er, der foregår”.